Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Σφιγμένα» χαμόγελα και πιεστικό χρονοδιάγραμμα

Οι συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινιακής Αρχής και Ισραήλ υπό την ...εποπτεία των ΗΠΑ θα συνεχιστούν στις 14 Σεπτέμβρη

Νετανιάχου - Αμπάς υπό το ...βλέμμα της Κλίντον
Νετανιάχου - Αμπάς υπό το ...βλέμμα της Κλίντον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με τη συμφωνία να ξανασυναντηθούν στη Μέση Ανατολή, μεταξύ 14 και 15 Σεπτέμβρη, ολοκληρώθηκε η πρώτη άμεση συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, υπό το βλέμμα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Οπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ (που επίσης συμμετείχε στις συνομιλίες), έγινε μια «δημιουργική πρώτη επαφή» και συμφωνήθηκε μετά την επόμενη συνάντηση να υπάρχουν τακτικές συναντήσεις ανά 15ήμερο.

Το εναρκτήριο λάκτισμα των συνομιλιών έδωσε η Κλίντον, επαναλαμβάνοντας ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως» τις συνομιλίες και συμπληρώνοντας ότι «θα προσεγγιστούν όλα τα βασικά ζητήματα: οι πρόσφυγες, τα εδάφη, η ασφάλεια, η Ιερουσαλήμ και ο εποικισμός». Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ασκούσε εκ νέου πιέσεις, καλώντας τους Αμπάς - Νετανιάχου «να μη χάσουν την ευκαιρία γιατί μπορεί να μην ξαναδοθεί», εκτιμώντας ότι «στόχος είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής στα εδάφη που κατέλαβε το 1967 και η ίδρυση ενός ανεξάρτητου δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους που θα υπάρχει ασφαλώς δίπλα στο Ισραήλ».

Φυσικά, ούτε ο Ομπάμα, ούτε η Κλίντον, ούτε ο Μίτσελ απάντησαν στο εύλογο ερώτημα: Αν όντως στόχος είναι ο τερματισμός της κατοχής, τότε γιατί απλώς δεν εφαρμόζονται άνευ όρων οι αποφάσεις του ΟΗΕ; Είναι προφανές ότι στόχος όλης αυτής της κινητικότητας που επιδεικνύει η αμερικανική διπλωματία, η οποία αποβλέπει στην καλλιέργεια εντυπώσεων και στον κατευνασμό της αραβικής και μουσουλμανικής κοινής γνώμης είναι να διευκολυνθεί η προώθηση των σχεδίων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Από την πλευρά τους, οι Αμπάς και Νετανιάχου εμφανίστηκαν ολιγόλογοι στις δηλώσεις πριν την έναρξη της συνάντησης. Ο πρώτος δήλωνε ότι τα εμπόδια είναι «γνωστά και μεγάλα» και συμπλήρωσε ότι «επιμένει στο να υπάρξει ισραηλινή δέσμευση για τερματισμό του εποικισμού και πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας». Ο δεύτερος τόνισε ότι «για να επιτευχθεί πρόοδος, εκατέρωθεν απαιτούνται οδυνηρές παραχωρήσεις», συμπληρώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει ν' αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως «εβραϊκό κράτος», ένα αίτημα που έχει ήδη απορριφθεί από την παλαιστινιακή πλευρά.

Την ικανοποίησή τους για την έναρξη των συνομιλιών και την αναγκαιότητα «να επιτύχουν οι συνομιλίες, γιατί μια αποτυχία θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την περιοχή» επισήμαναν με ανακοινώσεις τους οι ΥΠΕΞ Βρετανίας και Γερμανίας, ενώ αυτοσυγκράτηση ζήτησαν εκατέρωθεν η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Τη δική της άποψη διατύπωσε και η «Χαμάς», τονίζοντας ότι θα «συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της κατοχής και αυτή θα είναι η παρέμβασή της έτσι ώστε να αποτύχουν οι συνομιλίες». Χτες, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη και για μια νέα επίθεση ενόπλου κατά αυτοκινήτου, έξω από τον εποικισμό Κατσάβ Χασατσάρ, στη Δ. Οχθη, όπου τραυματίστηκαν δύο έποικοι.

  • Πριν καν ιδρυθεί επισήμως η ισραηλινή υπηρεσία αντικατασκοπείας, Μοσάντ, ο Σάιμαν Βίζενταλ, ο φημισμένος Εβραίος, επιζών των στρατοπέδων συγκέντρωσης, κυνηγός των Ναζί, συνεργαζόταν με Ισραηλινούς πράκτορες. Αυτό υποστηρίζει ο Ισραηλινός ιστορικός Τομ Σεγκέβ σε βιβλίο που εξέδωσε με τον τίτλο «Wiesenthal - The Life and Legends» και στο οποίο παρουσιάζεται σειρά αποδείξεων και υλικού (από λίστες πληρωμής της Μοσάντ μέχρι πολλά άλλα μυστικά έγγραφα) που στοιχειοθετούν την άποψή του.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ