Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Οι εξορμήσεις καταγράφουν πως η υποχώρηση δεν οδηγεί πουθενά

Στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους το αγωνιστικό ραντεβού το επόμενο Σάββατο

Σε γιαπιά, εργοτάξια και γραφεία συνεχίζονται οι εξορμήσεις
Σε γιαπιά, εργοτάξια και γραφεία συνεχίζονται οι εξορμήσεις
Να μην επιτρέψουν να μπει ταφόπλακα στο μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, να συσπειρωθούν με το ταξικό κίνημα και να στρατευθούν στη γραμμή της αντίστασης, της ανατροπής, της ταξικής αντεπίθεσης, καλούν τους εργαζόμενους τα στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με καθημερινές εξορμήσεις που διοργανώνουν μπροστά και στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνεται στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το καθημερινό άνοιγμα σε τόπους δουλειάς κάθε κλάδου συνδυάζεται με τη δράση για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την όξυνση της αντιπαράθεσης με την εργοδοτική επιθετικότητα. Επιθετικότητα που στις Κατασκευές μεγαλώνει αυτή την περίοδο εξαιτίας της αυξημένης ανεργίας (50%) στον κλάδο, που χρησιμοποιείται από τους εργοδότες ως μοχλός πίεσης για την καταστρατήγηση κάθε εργασιακού και μισθολογικού δικαιώματος.

Αυτό διαπιστώνεται καθημερινά στα έργα, είτε είναι μεγάλα, είτε είναι μεσαίου μεγέθους, είτε αφορούν τη συμβατική οικοδομή, όπου το συνδικάτο παρεμβαίνει και κάνει ελέγχους.

Ενας τέτοιος έλεγχος έγινε και το πρωί της Κυριακής, από μεικτό κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου του ΙΚΑ και της Οικονομικής Επιθεώρησης, μαζί με στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Σε μια οικοδομή επί της οδού Τσιμισκή 46, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου γίνονται εργασίες ανακατασκευής για λογαριασμό της εταιρείας «YSATIS ΑΒΕΕ» και κατ' επανάληψη έχει διαπιστωθεί ότι καταστρατηγείται το 8ωρο, το 5ήμερο και η αργία της Κυριακής.

Δουλεύουν μέχρι και 16 ώρες τη μέρα!

Οι εργαζόμενοι, κάτω από πίεση και εκβιασμούς, αναγκάζονται να εργάζονται μέχρι και 16 ώρες την ημέρα, με μεροκάματο που δεν ανταποκρίνεται στη ΣΣΕ και στο κόστος της ζωής και βεβαίως πολλές φορές ανασφάλιστοι. Το ημερολόγιο έργου που βρέθηκε στο χώρο, επιβεβαίωσε ότι το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη πολλοί εργάτες δούλεψαν από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 11.30 το βράδυ!

Την ώρα του ελέγχου, 7.30 το πρωί, ένας εργάτης που την προηγούμενη μέρα δούλευε ως οικοδόμος είχε έρθει να αντικαταστήσει το νυχτερινό φύλακα.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ρέβας, δήλωσε στον «Ρ»: «Καλούμε τους οικοδόμους να ενεργοποιηθούν, να συσπειρωθούν στο συνδικάτο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, σε αυτή τη συγκυρία, αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Ο δρόμος της υποχώρησης δεν οδηγεί πουθενά. Η μόνη λύση είναι να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στο συνδικάτο για να μπορέσουν να αντεπιτεθούν, να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση». Επισήμανε πως «όσοι κατασκευάζουν αυτή την περίοδο, πληρώνοντας εξευτελιστικά μεροκάματα, θα θησαυρίσουν όταν η αγορά των ακινήτων θα επανέλθει. Θα έχουν κτίσει με χαμηλότερο κόστος και θα πουλήσουν ακριβά». Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν τον αγώνα και για μέτρα προστασίας της ζωής τους και για το δικαίωμα στη σύγχρονη φθηνή λαϊκή κατοικία, αναφέροντας τη μεγάλη αντίφαση που αυτή την περίοδο διαπιστώνεται στη Θεσσαλονίκη. Στον ΟΕΚ έχουν υποβληθεί 15.000 αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου, γεγονός που μαρτυρά ότι τουλάχιστον 15.000 εργατικές οικογένειες δεν έχουν στέγη, ενώ στην πόλη υπάρχουν περισσότερα από 30.000 απούλητα διαμερίσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ