Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ
Δοκιμασμένοι στο στίβο της αντιλαϊκής πολιτικής

Δεδομένη και ενιαία εκφρασμένη η θέληση του ΠΑΣΟΚ να πάει μέχρι τέλους τη δουλειά που του έχει αναθέσει η πλουτοκρατία

Στην κάλπη και στους δρόμους, οι εργαζόμενοι και ο λαός καλούνται τώρα να οξύνουν την αντιπαράθεση με την πολιτική του κεφαλαίου, μέχρι την ανατροπή της
Στην κάλπη και στους δρόμους, οι εργαζόμενοι και ο λαός καλούνται τώρα να οξύνουν την αντιπαράθεση με την πολιτική του κεφαλαίου, μέχρι την ανατροπή της
Με καθαρό στόχο την επιτάχυνση των αντιλαϊκών ανατροπών με εργαλείο την τοπική διοίκηση, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την Κυριακή στο Εθνικό Συμβούλιο τις υποψηφιότητες για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Η γενικευμένη απροθυμία πολλών κεντρικών στελεχών να θέσουν υποψηφιότητα, από το φόβο να εισπράξουν και προσωπικά τη γενικευμένη λαϊκή κατακραυγή για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε τις τριήμερες εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου. Σαν αποτέλεσμα κυριάρχησαν οι παλινωδίες και το παρασκήνιο, από τη μια, αλλά και η ενιαία εκφρασμένη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να πάει μέχρι τέλους τη δουλειά που του έχει αναθέσει η πλουτοκρατία.

Με στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν ορισμένες από τις επιλογές του, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «άνοιγμα σε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις», ανακοινώνοντας για το Δήμο της Αθήνας τον Γ. Καμίνη, για το Δήμο Θεσσαλονίκης τον Γ. Μπουτάρη και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου τον Π. Τατούλη. Καθένας από τους τρεις υποψήφιους έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στην κυρίαρχη πολιτική, από όποιο πόστο κι αν υπηρέτησε στο παρελθόν το αστικό πολιτικό σύστημα.

«Τα μεγάλα μέτωπα που θα ανοίξουμε τους επόμενους μήνες θα τα διαχειριστεί σε μεγάλο βαθμό η Περιφέρεια», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία με την οποία έκλεισε τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ξεκαθάρισε και μ' αυτόν τον τρόπο ότι οι επιλογές των υποψηφίων υπηρετούν το στόχο να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας οι επιταγές του μνημονίου, το κυβερνητικό πρόγραμμα και οι ανατροπές που προβλέπει ο «Καλλικράτης».

Διαπιστευτήρια σε μνημόνιο - «Καλλικράτη»

«Οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ είναι άνθρωποι που και μπορούν και αξίζει να σηκώσουν στις πλάτες τους τη μεγάλη αλλαγή», είπε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το χρίσμα για τις Περιφέρειες σε στελέχη δοκιμασμένα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και συγκεκριμένα σε τρεις υφυπουργούς, επτά νυν νομάρχες και δημάρχους, τον αντιπρόεδρο της Βουλής και σ' ένα πρώην υπουργό της ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει στις Περιφέρειες:

-- Αττικής, τον Γ. Σγουρό (για δύο τετραετίες νομάρχης Αθηνών).

-- Κεντρικής Μακεδονίας, τον Μ. Μπόλαρη (υφυπουργός Οικονομίας).

-- Δυτικής Ελλάδας, τον Απ. Κατσιφάρα (υφυπουργός Δικαιοσύνης).

-- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Αρ. Γιαννακίδη (για δυο τετραετίες νομάρχης Ροδόπης).

-- Θεσσαλίας, τον Απ. Παπατόλια (νομάρχης Μαγνησίας).

-- Βόρειο Αιγαίο, τον Ν. Γιακαλή (δήμαρχος Μυτιλήνης).

-- Κεντρικής Ελλάδας, τον Κλ. Περγαντά (για δύο τετραετίες νομάρχης Βοιωτίας).

-- Νότιο Αιγαίο, τον Γ. Μαχαιρίδη (για δύο τετραετίες νομάρχης Δωδεκανήσου).

-- Δυτική Μακεδονία, το Γ. Παπαϊορδανίδη (νομαρχιακός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ στην Κοζάνη).

-- Πελοποννήσου, τον Π. Τατούλη (πρώην υπουργό Πολιτισμού της ΝΔ).

-- Ηπείρου, τον Β. Αργύρη (αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ).

-- Κρήτης, τον Στ. Αρναουτάκη (υφυπουργός Οικονομίας).

-- Για το Ιόνιο, το όνομα του υποψηφίου θα ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τους υποψηφίους για τους τέσσερις μεγάλους δήμους της χώρας. Στην Αθήνα θα στηρίξει τον Γ. Καμίνη, τον οποίο είχε προτείνει ο Φ. Κουβέλης και αναμένεται να τον στηρίξουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στον Πειραιά τον Γ. Μίχα, νυν νομάρχη Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη τον Γ. Μπουτάρη και στην Πάτρα τον Δ. Κατσικόπουλο, νυν νομάρχη Πατρών.

Βολικές οι ανέξοδες «διαφωνίες»

Στη διάρκεια των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου εξελίχθηκε το γνωστό εσωκομματικό «παιχνίδι» του «καλού» και του «κακού» ΠΑΣΟΚ, με στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού και την καλλιέργεια εντυπώσεων ότι η κυβέρνηση μπορεί και να αλλάξει πολιτική.

Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, εκ μέρους της «αριστερής πρωτοβουλίας», εγκάλεσε τα στελέχη που «θεωρούν ότι μπορούν να παντρέψουν τη σοσιαλιστική προοπτική με το νεοφιλελευθερισμό» και ζήτησε τη διεξαγωγή συνεδρίου.

Αλλοι ομιλητές άσκησαν ανέξοδη «κριτική στο μνημόνιο», υποστηρίζοντας ότι είναι έξω από την «ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ». Το μέλος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζίμας έδωσε κείμενο με 35 υπογραφές που τάσσονταν κατά της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Ολα αυτά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «ξέχασαν» ξαφνικά ότι είναι οι ίδιοι που ψήφισαν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο περιέχεται το σύνολο των αντιδραστικών μέτρων που σήμερα προωθούνται με το μνημόνιο.

Αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα που έχουν για την κυβέρνηση τέτοιες και άλλες «διαφωνίες», ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του δήλωσε ότι «κατανοώ και ας μη συμφωνώ με όσα άκουσα».

Τέλος, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, επιχειρώντας να αποτρέψει την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής στις κάλπες των τοπικών εκλογών, κάλεσε «τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων να αντιληφθούν και να ενστερνιστούν τις μεγάλες αλλαγές του "Καλλικράτη" και να ταχθούν στον κοινό σκοπό, τις ανάγκες και τη δίψα των πολιτών για κάτι, επιτέλους, διαφορετικό που γεννιέται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Κρύβοντας σκόπιμα ότι μέσα από τον «Καλλικράτη» η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προχωρήσει τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, προσπάθησε να «υποβαθμίσει» το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ