Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική

Μπορεί η Σύνοδος των ηγετών των 168 χωρών πριν μερικές βδομάδες να μην κατόρθωσε να πάρει αποφάσεις για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά οι κλιματικές αλλαγές δεν περιμένουν τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τον Καναδά, πότε θα μπορέσουν να συνεννοηθούν με την ΕΕ και να πάρουν κάποια μέτρα. Δυο Βρετανοί επιστήμονες, που από το 1976 ερευνούν το πάχος των πάγων της Αρκτικής, ανακοίνωσαν, ότι την τελευταία εικοσαετία υπήρξε ελάττωση του πάγου κατά 43% σε συγκεκριμένη περιοχή της Αρκτικής όπου πραγματοποιούν τις μετρήσεις τους. Φυσικά, δεν είναι τα μόνα επιστημονικά δεδομένα για το πού βαδίζουμε. Ομως, η φιλοσοφία της Νέας Τάξης Πραγμάτων δε χαμπαρίζει από κάτι τέτοια. Αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί και δεν ανατραπούν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις (όλων των εκδοχών), τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Κάτι, που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Δίκτυο για τις επιπτώσεις της Γενετικής Μηχανικής

Σε πολλές χώρες θεσπίζονται ζώνες απαλλαγμένες από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, σύμφωνα με το πρότυπο των ζωνών χωρίς πυρηνικά όπλα. Αρκετές είναι οι χώρες, ή, καλύτερα, περιφέρειες χωρών, που έχουν εμπλακεί σ' αυτήν τη διαδικασία. Περισσότερα σε επόμενο σημείωμα, μια και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ένα τόσο επίκαιρο ζήτημα.

Ελλάδα και Βιολογική Γεωργία Ι

158.480 στρέμματα διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα αυτό. Ποσοστό 0,47% ή 4.231 εκμεταλλεύσεις. Οσο για το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ (και των υπό ένταξη χωρών), είναι 1,8% και 116.419 εκμεταλλεύσεις. Μια απόκλιση, που πρέπει να καλυφτεί. Για το καλό μας, που θα 'λεγε κι ο ροκάς συνθέτης Μηλιώκας.

Ελλάδα και Βιολογική Γεωργία ΙΙ

Το 65% της πώλησης των βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας γίνεται από εξειδικευμένα καταστήματα και το υπόλοιπο ποσοστό γίνεται απευθείας, με εξαίρεση ένα 5%, που υλοποιείται μέσω του λιανικού εμπορίου. Η σύνθεση αυτή θα πρέπει να αλλάξει, για να μπορέσουν τα προϊόντα αυτά να φτάσουν σε περισσότερους καταναλωτές, που συχνά τα αναζητούν χωρίς να τα βρίσκουν ή πέφτουν θύματα απατεώνων που διαφημίζουν σαν τέτοια άλλα, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με βιοκαλλιέργειες.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Ημερολόγιο 2001

Δεκέμβρης, ο μήνας των ημερολογίων. Μια ανάσα από τη νέα χιλιετία. Ελλάδα Υπόγεια, τιτλοφορείται το ημερολόγιο, που εκδόθηκε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Οπως διαβάζουμε στον πρόλογο της έκδοσης, «όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας δεν έχει χρώματα, ήχους και μυρωδιές». Φυσικά, αναφέρεται στον υπόγειο κόσμο, που συχνά είναι εξίσου συναρπαστικός και ενδιαφέρων με τον επίγειο. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που με τη βοήθεια των σύγχρονων μεθόδων της Παλαιοντολογίας, της Βιολογίας και της Αρχαιολογίας ανακαλύπτουμε χαμένα «θαύματα» του πολιτισμού και του περιβάλλοντός μας. Μια εκπληκτική δουλιά, με συναρπαστικές εικόνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ