Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ύδρευσης

Αντίθετο σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση είτε αυτή γίνει με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο, είτε με στρατηγικό επενδυτή, της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) δηλώνει με απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ενώ θετικά αντιμετωπίζεται και το αίτημα των εργαζομένων τής παραπάνω επιχείρησης προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να ηγηθεί αυτή στον αγώνα, προκειμένου να αποτραπεί το ξεπούλημα της εταιρίας.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στην προχτεσινή του συνεδρίαση ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ για τα ζητήματα που τους απασχολούν και τα τεκταινόμενα στην εταιρία. Αναπτύσσοντας τις θέσεις των εργαζομένων πάνω στο θέμα της ΕΥΑΘ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της εταιρίας Μ.Σουάνης δήλωσε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, σε ανεπάρκεια, μονοπωλιακό, μη ανταγωνίσιμο και γι' αυτό δεν μπορεί να μπει στη λογική του κέρδους και της εκμετάλλευσης που είναι ο στόχος του κάθε επενδυτή αλλά και βασικός κανόνας της ιδιωτικοποίησης. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ως αιτιολογία για τις ιδιωτικοποιήσεις χρησιμοποιεί τον εκσυγχρονισμό. «Οντως εκσυγχρονισμός απαιτείται και βελτίωση, σημείωσε. Ομως, αυτά δε θα έρθουν με το ξεπούλημα, γιατί περί ξεπουλήματος πρόκειται, αλλά με τη σωστή οργάνωση, τον προγραμματισμό, την αποδοτικότητα μέσα από υγιείς βάσεις. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσει η Πολιτεία ότι στο νερό δεν μπορεί να ακολουθεί την πολιτική που έχει ως μόνο στόχο την εξυπηρέτηση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, του οποίου μοναδικός και αποκλειστικός σκοπός είναι η αμφισβήτηση και ο επαναπροσδιορισμός και επανακαθορισμός όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων από τη μία και η κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας από την άλλη». Ακόμη, αιτιολογώντας τη θέση των εργαζομένων πάνω στο θέμα ο Μ.Σουάνης επισήμανε ότι η ΕΥΑΘ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει πλεόνασμα και είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας με κοινωνική αποστολή λόγω του προσφερόμενου αγαθού.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος συμφώνησε με τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι οι μεγάλες επενδύσεις από την ΕΥΑΘ έγιναν ήδη και τα αποτελέσματά τους θα τα καρπωθούν τώρα οι ιδιώτες. Πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να παραδίδει το κράτος στους ιδιώτες το νερό. Την ίδια άποψη με το νομάρχη εξέφρασαν και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων και στο τέλος το Ν.Σ αποφάσισε στη συντριπτική του πλειοψηφία -μία μόνο λευκή ψήφος- να καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος της ΕΥΑΘ.

Επίσης στην ίδια συνεδρίαση το ΝΣ αφού συζήτησε το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΘ) εξέδωσε κείμενο, με το οποίο εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης του ΟΑΣΘ. Συγκεκριμένα, τονίζεται, ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για την ανανέωση της σύμβασης, αγνοώντας το ρόλο του μοναδικού αιρετού οργάνου του νομού Θεσσαλονίκης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο τόσο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων όσο και στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, τόσο για το θέμα της ΕΥΑΘ όσο και του ΟΑΣΘ, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αρκέστηκε στα ψηφίσματα διαμαρτυρίας χωρίς να εξετάσει το ενδεχόμενο της αγωνιστικής διεκδίκησης για την επίλυση των παραπάνω αιτημάτων. Ακόμη και ο νομαρχιακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Ηλ. Κοντόπουλος παραδέχτηκε ότι «κινούμαστε στη λογική της διαχείρισης, της ενσωμάτωσης κι όχι σε λογική κινηματική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ