Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Σύγχρονη Εποχή»: Γιάννης Ρίτσος «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών» (τρίπρακτο θεατρικό έργο. Πρωτοεκδόθηκε το 1958 από τις «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις» του ΚΚΕ. Στην Ελλάδα εκδόθηκε για πρώτη φορά από τη «Σύγχρονη Εποχή» το 1979, προς τιμή των 70 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τα δραματικά γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944 και με τις διώξεις των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης. Η παρούσα 4η έκδοσή του έγινε προς τιμή των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γ. Ρίτσου, με συγκατάθεση της κόρης του, Ερης Ρίτσου). Αλεξάντρ Σεραφίμοβιτς «Ο σιδερένιος χείμαρρος». (Μυθ-ιστόρημα, γραμμένο το 1924, το σημαντικότερο έργο του Σεραφίμοβιτς, που αναφέρεται στην ηρωική πορεία της Στρατιάς του Ταμάν, τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη του 1918 και αποτυπώνει την ταξική πάλη του ρωσικού λαού στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου).

- «Ικαρος»: Κική Δημουλά «Τα εύρετρα». (Νέα ποιητική συλλογή της κορυφαίας Ελληνίδας, διακεκριμένης πλέον στην Ευρώπη ποιήτριας. Η συλλογή περιλαμβάνει 41 ποιήματα γεμάτα στοχασμό για την ανθρώπινη ύπαρξη και τη σχέση της με τη μνήμη, τη καθημερινότητα, την κοινωνική πραγματικότητα, τη φύση, το γήρας, το θάνατο, αλλά και την τέχνη της ποίησης. Ποιήματα πλασμένα με τη θαυμαστή ρεαλιστική γραφή, τον υπόκρυφο λυρισμό και το λεπτουργημένο, πικρό σαρκαστικό χιούμορ που διακρίνει την ποίηση της Κ. Δημουλά).

- «Κέδρος»: Γιάννης Βαρβέρης «Ο άνθρωπος μόνος». (Νέα ποιητική συλλογή του σημαντικότατου ποιητή, βραβευμένου δοκιμιογράφου, μεταφραστή αρχαίων κωμωδιών και γαλλικής ποίησης και κριτικού θεάτρου. Τα περισσότερα ποιήματα της συλλογής, αντλώντας ερεθίσματα από πρόσωπα, μύθους και ρήσεις της Βίβλου και της ιστορίας της χριστιανικής θρησκείας - κάθε άλλο παρά θρησκειολογώντας - αλληγορούν για τα αέναα υπαρξιακά προβλήματα, τις αγωνίες, τα άλγη, τα συναισθήματα, τα γηρατειά, τη μοναχική πορεία του ανθρώπου προς το θάνατο, αλλά και τη σύγχρονη κοινωνία).

- «Ενεκεν» (Περιοδικό πολιτισμού. Βασ. Ολγας 55 - Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54 641): Λέανδρος Πολενάκης «Ιστορίες από το χαμένο βιβλίο (ένα μυθιστόρημα για το χρόνο)». (Ο γνωστός κριτικός θεάτρου και συγγραφέας με το βιβλίο αυτό καταθέτει ένα ελκυστικής, διηγηματικής μορφής, μυθιστόρημα, γεμάτο διακειμενικές παραπομπές σε διάφορα έργα της ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, η γλώσσα των οποίων αντανακλά διάφορα στάδια του γλωσσικού μας ζητήματος, αναφορές σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα του παρελθόντος, αυτοβιογραφικές εμπειρίες και μνήμες, κοινωνικά σαρκαστικό χιούμορ. Μυθιστόρημα που μέσω του παρελθόντος χρόνου αλληγορεί για τον παρόντα σε διάφορες εκφάνσεις της σύγχρονης πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής).

- «Αγρα»: Λεονίντ Αντρέγιεφ «Η σκέψη και ο κυβερνήτης» (μετάφραση Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ. Το βιβλίο περιλαμβάνει δύο νουβέλες του σπουδαίου Ρώσου πεζογράφου και δραματουργού των αρχών του 20ού αιώνα, φίλου του Τσέχοφ, ο οποίος με το έργο του ανατομούσε τα «σκοτάδια» της ανθρώπινης ψυχής και σκέψης). Μέριλυν Γιάλομ «Τα αμερικανικά νεκροταφεία (400 χρόνια ιστορίας μέσα από τα κοιμητήρια και τους τόπους ταφής)» (μετάφραση Κατερίνα Χαλμούκου. Ερευνα της καθηγήτριας Πολιτισμικής Ιστορίας, εικονογραφημένη με φωτογραφίες του Ραντ Γιάλομ από επιτύμβιες επιγραφές και νεκροταφεία Ινδιάνων ιθαγενών σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, που «διηγείται» την πολιτική, κοινωνική, θρησκευτική, φυλετική, πολιτισμική και πολιτιστική ιστορία των ΗΠΑ στη διάρκεια τεσσάρων αιώνων). Γιόκο Ογκάουα «Ο αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητή» (μετάφραση Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Μυθιστόρημα που τιμήθηκε με τρία βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Ιαπωνικής Εταιρείας Μαθηματικών). Ρόι Λιούις «Γιατί έφαγα τον πατέρα μου» (μετάφραση Ελσης Τσούτη. Χιουμοριστικό μυθιστόρημα για τον προϊστορικό πιθηκάνθρωπο). Γιάννης Ατζακάς «Κάτω από τις οπλές» (το τρίτο μυθιστόρημα του βραβευμένου συγγραφέα, με θέμα τα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας).

- Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών - Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη: «Πρόσωπα του Μοντερνισμού: Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία. Ζωγραφική 1910-1940». (Λεύκωμα με 120 πίνακες ζωγραφικής 55 καλλιτεχνών από τη Βουλγαρία, Ελλάδα και Ρουμανία, που αντανακλούν την εξέλιξη του μοντερνισμού στις χώρες τους, το διάστημα 1910-1940. Τα έργα αυτά εκτέθηκαν στο ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Ρουμανίας και την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Βουλγαρικών Εικαστικών Τεχνών, σε επιμέλεια των Μαριάνα Βίντα, Ιρίνα Γκένοβα και Τάκη Μαυρωτά. Τα έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων που περιλήφθηκαν στην έκθεση ανήκουν στους εξής φορείς: Εθνική Πινακοθήκη, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Κατσίγρα, Ιδρυμα Τσαρούχη, Πινακοθήκη Αβέρωφ, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Ιδρυμα Θεοχαράκη, Alpha Bank και σε ιδιώτες.

- «Θέματα Παιδείας» (τρίμηνη επιθεώρηση εκπαιδευτικής πολιτικής και έρευνας. Τεύχος 40, με κύριο θέμα «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στην εκπαίδευση: επιχείρηση πλαστογράφησης της Ιστορίας»).

- «Πόρφυρας» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 135 με αφιέρωμα στον ποιητή, πεζογράφο και εκδότη του περιοδικού «Οδός Πανός», Γιώργο Χρονά).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-10-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-07-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-12-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-05-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-05-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ