Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Δυναμώνει η τοκογλυφία

Μέχρι και 8 φορές πάνω τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια! Ολαταχώς για το 150% του ΑΕΠ το κρατικό χρέος

Εντατικότερους ρυθμούς παίρνει η λεηλασία πάνω στα επιτόκια του κρατικού χρέους, ενώ τη ίδια ώρα οι απόλυτα τοκογλυφικοί όροι τόσο από την πλευρά των μηχανισμών στήριξης της πλουτοκρατίας (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) όσο και από τις λεγόμενες «αγορές» προδιαγράφουν τα ακόμη χειρότερα για το λαό και το εισόδημά του.

Το αποτέλεσμα στη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας είναι απόλυτα ενδεικτικό για την κατάσταση που διαμορφώνουν. Το μέσο επιτόκιο πέταξε στο 4,82% από 4,65% στην αντίστοιχη έκδοση του Ιούλη και 1,38% το Γενάρη του 2010. Η αντίστοιχη έκδοση τον Οκτώβρη του 2009 στοίχιζε στον κρατικό προϋπολογισμό 0,59%. Σήμερα δηλαδή, μετά την ενεργοποίηση και τις εκταμιεύσεις από τους «μηχανισμούς στήριξης», το κράτος έχει φτάσει να πληρώνει τους τραπεζίτες και τους μεγαλορεντιέρηδες των χρηματαγορών με επιτόκια μέχρι και 8 φορές πάνω!

Τα ληστρικά δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ από τη λεγόμενη τρόικα μαζί με αυτά που η κυβέρνηση θα δανειστεί στα επόμενα χρόνια από τις αγορές, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, αναμένεται να απογειώσουν το κρατικό χρέος σε νέα ύψη-«ρεκόρ» συγκεκριμένα στο 150% του ΑΕΠ ! Είναι δηλαδή απόλυτα βέβαιο ότι η πλουτοκρατία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την κατάσταση που η ίδια διαμορφώνει στην κατεύθυνση και νέων πακέτων απέναντι στο λαό.

Από τη χτεσινή δημοπρασία το κράτος δανείστηκε 1,17 δισ. ευρώ με 4,82%. Ετσι τα ποσά που θα αρπάξουν οι τραπεζίτες για τον εξάμηνο δανεισμό θα φτάσουν στα 28 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώνεται σήμερα στο 1%, γεγονός που δείχνει και το μέγεθος και το δυνάμωμα της συντελούμενης τοκογλυφίας. Οπως ήταν επόμενο, οι τραπεζίτες δεν άφησαν τέτοιο κελεπούρι. Οι συνολικές προσφορές που υπέβαλαν ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδείχνει το μέγεθος των κεφαλαίων που λιμνάζει σε αναζήτηση πηγών πλουτισμού και σε βάρος του καθημερινού ανθρώπινου μόχθου και της εργασίας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να απευθυνθεί και πάλι στις «αγορές» με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ετήσιας και μηνιαίας διάρκειας.

  • Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μαζί με την τρόικα διοργανώνουν από σήμερα και για τις επόμενες μέρες κοινή διαφημιστική καμπάνια για την «ελληνική οικονομία» σε μεγαλοεπιχειρηματίες κρατών της ευρωζώνης. Σε κοινό κλιμάκιο ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επισκέπεται Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη για την παρουσίαση της πολιτικής τους σε «επενδυτές» ενόψει και των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας που ετοιμάζουν για το προσεχές διάστημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ