Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ
Αγωνιστικό «παρών» των αγροτών

Εκατοντάδες αγρότες έδωσαν το «παρών» στην αγωνιστική συγκέντρωση που διοργάνωσε χτες το πρωί, στα Φάρσαλα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κατήγγειλαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που έγινε ακόμα πιο αντιδραστική, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου. Και διεκδίκησαν την ικανοποίηση μιας σειράς άμεσων αιτημάτων που θέτουν για την ανακούφισή τους.

Στο επίκεντρο της συγκέντρωσης τέθηκε το νέο μεγάλο πρόβλημα των ζημιών που προκλήθηκε στη βαμβακοκαλλιέργεια από το πράσινο σκουλήκι. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, εξαιτίας της επιδρομής του πράσινου σκουληκιού, η παραγωγή στη βαμβακοκαλλιέργεια θα είναι μειωμένη κατά 45% με 50% οδηγώντας σε δραματική μείωση το ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

Στην ομιλία του ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΣΝΛ κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να διεκδικήσουν αγωνιστικά την αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ, στο 100% των ζημιών και να μη χαθεί η συνδεδεμένη επιδότηση για τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές και κινδυνεύουν να μην πιάσουν το πλαφόν παραγωγής στο βαμβάκι.

Αναφερόμενος, γενικότερα, στο αγροτικό ζήτημα υπογράμμισε ότι στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ και του μνημονίου η κατάσταση για τους μικρομεσαίους αγρότες θα πάει συνεχώς από το κακό στο χειρότερο. Και υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινών αγώνων με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα για την προοπτική της Λαϊκής Εξουσίας, που θα προωθήσει μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του λαού και του τόπου. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα βασίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, θα στηρίζεται σε μεγάλες κρατικές παραγωγικές μονάδες και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, θα αξιοποιεί τις εδαφολογικές συνθήκες κάθε περιοχής, την επιστήμη και την τεχνολογία και θα παράγει αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού και για την πρώτη ύλη των κρατικών μεταποιητικών μονάδων.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Γ. Νικολόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΕΟΑΣΝΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ