Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Ινδονησία
Πολλές δεκάδες οι νεκροί από τις συγκρούσεις ... Χριστιανών και Μουσουλμάνων

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Σε ισχυρή κεφαλαλγία εξελίσσονται για τον Ινδονήσιο Πρόεδρο, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ οι θρησκευτικές ταραχές στο σύμπλεγμα των νησιών Μολούκα. Δεν είναι μόνον η Αμπόν που έχει μετατραπεί από τα μέσα Δεκέμβρη σε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων, ανάμεσα σε ομάδες Χριστιανών και Μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων ατόμων. Η ίδια, αν όχι χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στην πόλη Τομπέλο του νησιού Χαλμαχέρα. Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία από τα μέτωπα των συγκρούσεων αναφέρουν ότι στα νησιά Μολούκα έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε διάστημα περίπου μιας βδομάδας περισσότερα από 250 άτομα...

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του ΒΒC, δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην πόλη Τομπέλο. Οι συγκρούσεις στο Τομπέλο του νησιού Χαλμαχέρα άρχισαν την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή τον εμπρησμό του μεγαλύτερου χριστιανικού ναού στην παρακείμενη νήσο Αμπόν (περίπου 600 χλμ νότια). Οπως μάλιστα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, χιλιάδες χριστιανοί, που πλειοψηφούν στην πόλη Τομπέλο, άρχισαν να επιδίδονται μαζικά σε εμπρησμούς σπιτιών, επιχειρήσεων και τζαμιών, τα οποία όλα ανήκαν ή χρησιμοποιούνταν από Μουσουλμάνους! Μόνον στη διάρκεια των συγκρούσεων, που διαδραματίστηκαν στο Τομπέλο το τελευταίο 48ωρο, σκοτώθηκαν πάνω από 255 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 200 άλλα. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής στρατιωτικού σταθμού στο Τομπέλο, λοχαγός Μάντε Παρσίμ, αν και οι σφοδρές αυτές συγκρούσεις διεξάγονται με πρωτόγονα και αυτοσχέδια όπλα, εντούτοις, δημιούργησαν ήδη ένα μεγάλο κύμα προσφύγων. Ο Παρσίμ διευκρίνισε, λέγοντας πως τουλάχιστον 12.000 άτομα, (Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι) αναζήτησαν καταφύγιο στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της νήσου Χαλμαχέρα. Ενας άλλος Ινδονήσιος στρατιωτικός αξιωματούχος, ο Ντάνι Μομόλε, δήλωσε πως «δεκάδες σπίτια εξακολουθούν να καίγονται στο Τομπέλο», χαρακτηρίζοντας ωστόσο την κατάσταση «υπό έλεγχο, αν και ιδιαίτερα τεταμένη».

Φαίνεται, όμως, πως οι θρησκευτικές ταραχές στα νησιά Μαλούκου μεταλαμπαδεύονται πλέον σ' όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα. Εκτός από τις σφοδρές συγκρούσεις που αναφέρονται στα νησιά Αμπόν και Χαλμαχέρα, χτες, έγινε γνωστό πως τουλάχιστον επτά ήταν οι νεκροί από ανάλογες συγκρούσεις και στο νησί Τιντόρε... Μετά και απ' αυτά τα στοιχεία, ο αριθμός των θυμάτων από τις λεγόμενες θρησκευτικές ταραχές στα νησιά Μολούκα ξεπερνά τους 1.000 και τις πολλές εκατοντάδες τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ