Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Ρωσία
Παραίτηση Γιέλτσιν... .

ΜΟΣΧΑ.- Σε πρόωρες προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την 26η του προσεχούς Μαρτίου, οδεύει η Ρωσική Ομοσπονδία, μετά την παραίτηση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο αργά το πρωί της Παρασκευής.

Ο Γιέλτσιν είπε ότι δεν παραιτείται για λόγους υγείας, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ενώ όρισε στο διάταγμα της παραίτησής του τον πρωθυπουργό (και «ευνοούμενό» του για την προεδρία) Βλάντιμιρ Πούτιν, υπηρεσιακό Πρόεδρο για τους επόμενους 3 μήνες.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η εξέλιξη ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενη, όπως αναμενόμενη είναι και η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός κλίματος «έτοιμης προεδρίας» από τον Πούτιν, ο οποίος «αναλαμβάνει ευθύνες» και «διαχειρίζεται την εξουσία».

Σε περίπτωση επιτυχίας του εγχειρήματος, ο μηχανισμός της κυβερνητικής εξουσίας ελπίζει να παραμείνει κατά το σημαντικότερο μέρος του ανέπαφος, και να συνεχίσει να διαχειρίζεται τα συμφέροντα - πολιτικά και οικονομικά - των κυρίαρχων τάξεων της σημερινής Ρωσίας. Συμφέροντα που δένουν την τύχη της χώρας με το ΔΝΤ και υποτάσουν την πορεία της στις βουλές του πολυεθνικού κεφαλαίου, καταδικάζοντας τον εργαζόμενο λαό να ζει στην αγριότερη εκδοχή της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ