Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν την «απελευθέρωση»

ΚΚΕ: Η καπιταλιστική αγορά, είτε ανοιχτή είτε κλειστή, οδηγεί στα καρτέλ, επιδεινώνοντας τη θέση των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών

Με δύο ονομαστικές ψηφοφορίες ολοκληρώθηκε, χτες, στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών που παραδίδει τις μεταφορές στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Το νομοθέτημα κατήγγειλε και καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία.

Στην επί της αρχής ονομαστική ψηφοφορία σε σύνολο 97 παρόντων βουλευτών 86 τάχθηκαν υπέρ και 16 κατά (θετική ψήφο έδωσαν η Σ. Σακοράφα και ο Φ. Κουβέλης). Στην ψηφοφορία για το άρθρο 14 του νομοσχεδίου (σχετικά με το θέμα των μεταφορέων) σε σύνολο 99 παρόντων βουλευτών υπέρ ψήφισαν 53 βουλευτές και 46 κατά.

Υποστηρίζοντας το νομοθέτημα ο υπουργός Υποδομών, Δ. Ρέππας, ανέφερε ότι πρόκειται για «διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν και να μη χάσουμε άλλο χρόνο σε βάρος του συμφέροντος της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης της χώρας». Σημείωσε ότι «εμείς μιλάμε για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο και τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Ανταπαντώντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «η ...νέα Ελλάδα με το μνημόνιο θα συνεχίσει να παρέχει "γην και ύδωρ" στο κεφάλαιο μέσα από τα συντρίμμια των εργατικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων», αναφέροντας ότι «η οπισθοδρόμηση που υπηρετείτε διασφαλίζει τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών γι' αυτό οδηγείτε τον κόσμο στη φτώχεια». Απαντώντας στο κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης περί «κλειστής» αγοράς των μεταφορών ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως «η καπιταλιστική αγορά, είτε ανοιχτή είτε κλειστή, οδηγεί στα καρτέλ και αυτό επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών». Αναρωτήθηκε δε ρητορικά «Στο γάλα είναι κλειστή η αγορά; Στις τηλεπικοινωνίες; Στην ακτοπλοΐα; Στις αερομεταφορές;». Πρόσθεσε επίσης ότι «ανοίγετε το δρόμο για να προστατεύσετε τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους επιδοτείτε με κίνητρα και οδηγείτε στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες», με αποτέλεσμα να «αυξηθεί το κόμιστρο όπως σε όλες τις απελευθερωμένες αγορές».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσίασε η κόντρα ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη και στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη. Ο πρώτος κατηγόρησε το ΛΑ.Ο.Σ., που τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, για υποκρισία λέγοντας ότι το παρόν νομοσχέδιο το έχει ουσιαστικά ψηφίσει αφού υπερψήφισε το μνημόνιο, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης ανταπάντησε λέγοντας πως «ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι βουλευτές του έπραξαν ό,τι οι ευρωβουλευτές σας, ψηφίσαμε το ίδιο πράγμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ