Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Θέλουν «υγιή ανταγωνισμό» και «βιώσιμες επιχειρήσεις»

Γενικολογίες για να καλύψουν την κυριαρχία των πολυεθνικών στην αγορά

Σε ανέξοδες διαπιστώσεις για ...«διαχρονικά» λάθη σε ζητήματα διαχείρισης πόρων και πολιτικής επενδύσεων, για «αδικίες και στρεβλώσεις που πλήττουν τις υγιείς επιχειρήσεις» και σε γενικόλογες εξαγγελίες για τις λεπτομέρειες των οποίων παρέπεμψε στο επόμενο διάστημα, επιδόθηκε χτες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου - φιέστα που διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή την «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου».

Στο διά ταύτα, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι οι όποιοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης περί «κινήτρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» έχουν αποκλειστικά αποδέκτες επιχειρήσεις με «βιώσιμα και αποδοτικά σχέδια», με άλλα λόγια επιχειρήσεις που χωρούν στη λογική της «βιώσιμης ανάπτυξης», μια λογική που εκ προοιμίου αποκλείει τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, που γονατίζουν κάτω από τις συνέπειες της κρίσης. Πάντως, συνεπής στα λεγόμενά του ο υπουργός, επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στον ...«υγιή ανταγωνισμό».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιοποιηθεί νομοσχέδιο με θέμα «τη θεσμική οργάνωση της αγοράς», τον «υγιή ανταγωνισμό», την «προστασία του καταναλωτή» και τις «δίκαιες τιμές». Ανήγγειλε, ακόμη, ότι ετοιμάζονται δύο «σύμφωνα», το ένα θα αφορά την «ανάπτυξη» και το άλλο τη «ρευστότητα» στην αγορά και «νέα χρηματοδοτικά εργαλεία». Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει με το χειρότερο τρόπο τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αφού όλα όσα απαρίθμησε ο υπουργός δεν είναι τίποτα άλλο από τυποποιημένες επαναλήψεις δηλώσεων και εξαγγελιών που έχουν γίνει πολλές φορές, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι πάντα η κλιμακούμενη ισχυροποίηση των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Μακράν των οξυμένων προβλημάτων επιβίωσης και των πραγματικών αναγκών των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων επέλεξε για άλλη μια φορά να σταθεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, ο οποίος, αφού ευλόγησε τα γένια της πλειοψηφίας της διοίκησης της οποίας ηγείται, επιδόθηκε σε γενικόλογα ευχολόγια για το ρόλο των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων σε μια «νέα αναπτυξιακή προοπτική» και αναφέρθηκε σε έναν «εκσυγχρονισμό που πρέπει να είναι ελληνικός και όχι έξωθεν επιβαλλόμενος». Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες αναμένεται να λειτουργήσει το Παρατηρητήριο Τιμών για προϊόντα εκτός τροφίμων, υπηρεσίες και πρώτες ύλες που ετοιμάζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΣΕΕ για την αγορά, η ανεργία εργοδοτών - αυτοαπασχολούμενων στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 έφτασε το 19,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, ενώ με τα μελανότερα χρώματα περιγράφονται οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ