Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΝΕΝ
Αποκαλύφθηκαν οι μηχανισμοί των εφοπλιστών

Στόχος να διατηρηθούν οι συσχετισμοί που χρειάζεται η αντεργατική επίθεση

Η ανάγκη να δυναμώσει η ταξική συσπείρωση και οργάνωση των ναυτεργατών αναδείχτηκε στη χτεσινή, εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής.

Η συνέλευση «σημαδεύτηκε» από την κινητοποίηση του μηχανισμού των εφοπλιστών και την κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού, προκειμένου να εμποδιστεί ο απεγκλωβισμός των ναυτών από τη λογική της συναίνεσης και της υποταγής στις απαιτήσεις των εφοπλιστών. Να εμποδιστεί η δυναμική που αναπτύσσει η ταξική παράταξη του «Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών» (ΑΣΝ) και να μην αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί στη διοίκηση (όπου πλειοψηφεί η «Αυτόνομη Παρέμβαση» και πρόεδρος είναι ο Αντώνης Νταλακογιώργος, γνωστό στέλεχός της) που σταθερά στηρίζει τις αντεργατικές μεθοδεύσεις.

Τα όσα εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης, προκειμένου οι δυνάμεις των εφοπλιστών και των υποταγμένων συνδικαλιστών της ΑΠ να εξασφαλίσουν εφορευτική επιτροπή του «χεριού» τους, προκαλούν σωρό ερωτημάτων, κατά πόσο εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέας διοίκησης στη ναυτεργατική Ενωση, που θα αρχίσει τον Οκτώβρη. Είναι χαρακτηριστικό καταρχήν ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση για την κατάσταση στον κλάδο, την οργάνωση της πάλης, τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο που πρέπει να έχει για την υπεράσπιση των ναυτεργατικών αναγκών. Στη συνέχεια, η σταυροδοσία γινόταν εκτός παραβάν και, όπως καταγγέλλουν στον «Ρ» συνδικαλιστές, με την επίβλεψη ανθρώπων των εφοπλιστών... Απόδειξη ότι το αδιάβλητο των εκλογών για την εφορευτική επιτροπή είχε «πάει περίπατο» ήταν και το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι ψηφίσαντες ήταν 311 και βρέθηκαν 314 ψηφοδέλτια.

Παρά αυτό το «όργιο» παραβιάσεων και εκβιασμών, 88 ναύτες αρνήθηκαν να υποκύψουν και θαρραλέα ψήφισαν τον ΑΣΝ, δίνοντάς του μία έδρα στην εφορευτική. Ο συνδυασμός του Αντώνη Νταλακογιώργου φέρεται να συγκέντρωσε 203 ψήφους και 2 έδρες.

Ο ΑΣΝ χαιρετίζει τους ναύτες που «με ψηλά το κεφάλι δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς εφοπλιστών και της πλειοψηφίας της διοίκησης. Υπογραμμίζουμε ότι είναι αδίστακτοι και κατά τη διαδικασία των αρχαιρεσιών θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να αλλοιώσουν τη θέληση των ναυτών. Καλούμε τους ναύτες, τους ναυτεργάτες σε οργάνωση - συσπείρωση και αγώνα ενάντια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του. Να συμμετάσχουν πιο αποφασιστικά περιφρουρώντας την εκλογική διαδικασία για το αδιάβλητο των εκλογών, να συσπειρωθούμε με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εφαλτήριο για την ανάπτυξη των αγώνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ