Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Διαρκής και σκανδαλώδης η οικονομική του αιμορραγία

Ενα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί η κατασκευή της «βιτρίνας» των Ολυμπιακών Αγώνων, το Ολυμπιακό Χωριό. Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν την τεράστια οικονομική αφαίμαξη των εισφορών των εργαζομένων για την κατασκευή του, επιβεβαιώνουν και φωτίζουν τη σκανδαλώδη και διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ενίσχυσης των Τραπεζών, των μεγαλοκατασκευαστών και διαφόρων αετονύχηδων σε βάρος του δικαιώματος του εργαζόμενου στην εξασφάλιση φτηνής ποιοτικής λαϊκής κατοικίας. Το οικονομικό αδιέξοδο που επικαλέστηκε θρασύτατα σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να παγώσει κάθε είδους παροχή προς τους δικαιούχους (επιδότηση ενοικίου, δανείων) είναι αποκλειστικό δημιούργημα των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι παρότι ο ΟΕΚ δεν είχε καμία υποχρέωση να αναλάβει την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, επιστρατεύτηκαν τα χρήματα των εργαζομένων για να θησαυρίσουν οι πολυεθνικές. Το κόστος κατασκευής του αγγίζει τα 430 περίπου εκατομμύρια ευρώ! Αποτέλεσμα αυτού, είναι σήμερα, όπως υπολογίζεται, το συνολικό κόστος ανά τετραγωνικό κατοικίας που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν πάρει σπίτια στο Ολυμπιακό Χωριό να ξεπερνά τα 2000 ευρώ! Επιπλέον, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος των υπαλλήλων στον Οργανισμό, οι σημερινές απαιτήσεις των εργολάβων - που αφορούν κυρίως εργασίες μη προβλεπόμενες από την αρχική σύμβαση - υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ! Και τα σκάνδαλα δεν έχουν τελειωμό καθώς οι εισφορές των εργαζομένων αξιοποιήθηκαν για να πληρωθούν ταξίδια στο εξωτερικό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ, γεύματα και δεξιώσεις, κλπ, καταγγέλλει ο σύλλογος.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση προκύπτει κατασχετήριο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ κατά του ΟΕΚ για οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς νερού ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Ολυμπιακό Χωριό. Παράλληλα, ο ΟΕΚ συνεχίζει να επωμίζεται οικονομικά τα λειτουργικά έξοδα του οικισμού αφού αυτός δεν έχει ενσωματωθεί σε κανένα δήμο, ενώ η τελική παραλαβή του έργου δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

Στον «πάγο» όλα τα προγράμματα

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια - μέχρι και πρόσφατα - δούλευαν για την εξασφάλιση πελατών για λογαριασμό του τραπεζικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου. Αυτό επιχειρούν και σήμερα με την αναστολή των παροχών του ΟΕΚ προς τους δικαιούχους. Για να αναγκάζονται να καταφεύγουν όλο και περισσότεροι εργάτες στα νύχια του τραπεζικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου, όταν ο ΟΕΚ θα μπορούσε να κατασκευάζει ποιοτικές και φθηνές κατοικίες. Αυτή τη στιγμή, το ΙΚΑ από τη συνείσπραξη (εισπράττει για λογαριασμό του ΟΕΚ τις εισφορές των εργαζομένων) χρωστάει στον Οργανισμό περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρήματα τα όποια πότε και αν θα δοθούν είναι άγνωστο, όπως προέκυψε και από την προχτεσινή συνάντηση της διοίκησης του ΟΕΚ με τον Διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι με βάση τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης προβλέπεται ότι από το 2011 θα αρχίζει παρακράτηση από τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ, των εισφορών που μέχρι τώρα δίνονται από τους εργαζόμενους για λογαριασμό του ΟΕΚ (όπως και του ΟΑΕΔ και της Εργατικής Εστίας). Το 2011 η παρακράτηση θα ανέρχεται στο 10% των εσόδων του, το 2012 στο 20% και για το 2013 και για κάθε επόμενο έτος η αφαίμαξη θα ανέρχεται στο 30%! Ο κίνδυνος για δραστική μείωση και πετσόκομμα των παροχών του ΟΕΚ είναι κάτι από περισσότερο ορατός την περίοδο που η ανάγκη για την απόκτηση φτηνής και ποιοτικής κατοικίας για την εργατική τάξη γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ