Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ ΣΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ
Προσφέρουν στήριξη στα αντεργατικά σχέδια

Σε πάλη για ένα σιδηρόδρομο που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, κάλεσαν οι ταξικές δυνάμεις από το βήμα του συνεδρίου της ΠΟΣ

Σε συνέδριο συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών και των στόχων της βάρβαρης πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στον ΟΣΕ σε βάρος των χιλιάδων εργαζομένων και του λαού, εξελίχθηκε η χθεσινή δεύτερη μέρα του 33ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) με ευθύνη των παρατάξεων της ΠΑΣΚ, της ΔΑΚΕ και της ΣΕΚ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Στην αντίπερα όχθη, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, ανέδειξαν τις ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και τους πραγματικούς τους σκοπούς όπως και τις ευθύνες της συνδικαλιστικής συμβιβασμένης πλειοψηφίας για τη στήριξη που προσφέρει σε αυτή την πολιτική και κάλεσαν τους εργαζόμενους σε οργάνωση και ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Το Συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα με την ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης της ΠΟΣ και των αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Ο Πέτρος Παναγούλιας, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Σιδηροδρομικών» (ΔΕΣΚ) και μέλος της απερχόμενης διοίκησης της ΠΟΣ, επισήμανε ότι στόχος της σφοδρής αντεργατικής επίθεσης - στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και απελευθέρωσης των μεταφορών - είναι η στήριξη και ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Τα μέτρα, τόνισε, που προωθούνται στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης, έχουν αποφασιστεί εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από την ΕΕ. Το έδαφος έστρωσαν η κοινοτική οδηγία 440/1991 για διαχωρισμό των υπηρεσιών του ΟΣΕ, η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, η δημιουργία θυγατρικών τα χρόνια που ακολούθησαν, η στρατηγική της Λισαβόνας και άλλα. Οι πολιτικές αυτές προανήγγειλαν το τι θα συμβεί σήμερα και είχαν στο ακέραιο τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, οι οποίες παράλληλα καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και έθεταν εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Σήμερα αυτές οι πλειοψηφίες στηρίζουν την πολιτική απελευθέρωσης.

Για τους εργαζόμενους, υπογράμμισε, αποτελεί μονόδρομο η καταδίκη αυτών των πολιτικών και των δυνάμεων που τις στηρίζουν και τις εφαρμόζουν. Απαιτείται η συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις, με τη γραμμή του ΠΑΜΕ, για την ανάπτυξη πάλης που θα συγκρούεται με αυτές τις πολιτικές και θα στοχεύσει στην ανατροπή τους. Είναι ρεαλιστικό, είπε, να υπάρξει ένας σιδηρόδρομος που θα έχει ως αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών, όχι στο πλαίσιο της σημερινής καπιταλιστικής ανάπτυξης υπέρ των μονοπωλίων, αλλά στο πλαίσιο μιας άλλης ανάπτυξης υπέρ του λαού, μιας λαϊκής οικονομίας.

Το πρόβλημά τους είναι η απουσία «διαλόγου»

Στις κεντρικές τους ομιλίες οι εκπρόσωποι των ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και ΣΕΚ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) επιδόθηκαν στην προσωποποίηση ευθυνών, μιλούσαν συνέχεια για κακές ή ανίκανες κυβερνήσεις και διοικήσεις στον ΟΣΕ. Προσπάθησαν, έτσι, να καλλιεργήσουν την ψευδαίσθηση ότι χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια είναι δυνατόν να λειτουργήσουν οι σιδηρόδρομοι υπηρετώντας τις λαϊκές ανάγκες και προστατεύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, αρκεί να βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα, κυβερνήσεις και διοικήσεις για να το κάνουν. Αράδιασαν μια σειρά χαρακτηρισμούς για να κρύψουν πως αυτό που θέλουν είναι έναν ΟΣΕ - επιχείρηση που θα λειτουργεί «ανταγωνιστικά» προς τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου. Μόνο που καμιά επιχείρηση δεν πρόκειται ποτέ να σεβαστεί τις ανάγκες ούτε των εργαζομένων ούτε του λαού συνολικά.

Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ μίλησε για «πρωθυπουργό μαριονέτα της τρόικα», «απόλυτη ανικανότητα να διαχειριστούν τα δικά τους λάθη», «κάφρους διαχειριστές», «επίσημα λαμόγια», «μιζαδόρους», «καταχραστές», «αεριτζήδες» και «κερδοσκόπους», για «χούντα του ΠΑΣΟΚ που είναι χειρότερη και από τη χούντα των συνταγματαρχών». Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ θεώρησε πιο σημαντικό να ξεκινήσει την ομιλία του απαντώντας στην κατηγορία της ΔΑΚΕ περί «χούντας του ΠΑΣΟΚ» και όχι από το νομοσχέδιο και τις αντεργατικές του επιπτώσεις. Παραπονέθηκε γιατί «η κυβέρνηση αρνήθηκε πεισματικά να κάνει "διάλογο" κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου». Τη σφοδρή και βάρβαρη αντεργατική επίθεση την εμφάνισε ως μια «ιδεολογική απόκλιση» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ μίλησε μεταξύ άλλων για «ξεδιάντροπους», «ξετσίπωτους», «αλητήριους» και άλλα παρόμοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ