Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΗ»
Ευθεία εξαπάτηση χιλιάδων καταναλωτών

Αφού εκτόξευσαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ στα ύψη και έρχονται και νέες ανατιμήσεις, ανακοίνωσαν ότι τα εξαθλιωμένα από την πολιτική τους νοικοκυριά δε θα πληρώσουν, υπό όρους, ολόκληρες τις ανατιμήσεις

Μία ακόμη επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης από την πλευρά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που είναι ακόμη πιο ειδεχθής από τις συνηθισμένες επειδή παίζει με την αγωνία των πλέον αδύνατων οικονομικά, ξεκίνησε χτες με την έναρξη υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» (ΚΟΤ) ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση επιδεικνύει μια ψευδεπίγραφη «κοινωνική ευαισθησία», αφού προηγουμένως επιβάρυνε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού με τις αυξήσεις του ΦΠΑ και πρόσθετα τέλη που τα πληρώνουν όλοι. Η ρύθμιση για το ΚΟΤ εντάσσεται ουσιαστικά στην ίδια λογική των αυξήσεων, καθώς αναμένεται η αναδιάρθρωση των τιμολογίων προς τα πάνω. Με το λεγόμενο κοινωνικό τιμολόγιο, ορισμένοι εξαθλιωμένοι θα έχουν το «προνόμιο» έκπτωσης... 10 - 20% για το ηλεκτρικό ρεύμα (οι άλλες χρεώσεις δε μειώνονται), αλλά πολύ περισσότεροι θα είναι οι καταναλωτές που θα βγουν από το σημερινό καθεστώς των χαμηλότερων χρεώσεων λόγω χαμηλής κατανάλωσης (έως 800 KWh). Ουσιαστικά ανατρέπεται προς το χειρότερο το σημερινό καθεστώς χαμηλών χρεώσεων για καταναλώσεις έως 800 KWh και αυτό βαφτίζεται μέτρο «κοινωνικής ευαισθησίας».

Η κατάργηση του σημερινού ευνοϊκού καθεστώτος για χιλιάδες καταναλωτές έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση δεν αρκείται πλέον μόνο στο μέγεθος της κατανάλωσης για την έκπτωση, αλλά θεσπίζει επιπλέον όρους εξαιρετικά ασφυκτικούς και άδικους. Οι ενδιαφερόμενοι δεν αρκεί να βρίσκονται σε δεινή θέση, αλλά υποχρεούνται να εμπλακούν σε ένα λαβύρινθο προϋποθέσεων, όπως: Η τετράμηνη κατανάλωση να είναι μέχρι 1.000 KWh, από τις οποίες θα έχουν έκπτωση μόνο για τις 800. Επιπλέον, η μηνιαία κατανάλωση δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 200 KWh, που σημαίνει ότι και να θέλει ένα νοικοκυριό να εξαντλήσει - γιατί περί αυτού πρόκειται - τα περιθώρια εξοικονόμησης, μη χρησιμοποιώντας σχεδόν καθόλου ηλεκτρικό, δεν του επιτρέπεται, καθώς θα βγει εκτός ρύθμισης για όλο το τετράμηνο! Η μόνη θετική διάταξη αφορά στην εξαίρεση του νυχτερινού ρεύματος για τον υπολογισμό των ορίων.

Τέσσερις κατηγορίες έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης, εφόσον είναι εντός των ορίων κατανάλωσης:

  • Οσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ, λαμβάνουν έκπτωση 10%.
  • Οι τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 22.500 ευρώ, έκπτωση επίσης 10%. (Με όριο κατανάλωσης τις 1.200 KWh).
  • Ορισμένοι άνεργοι. Για τους άνεργους, η κοροϊδία δεν έχει όρια, καθώς για να δικαιούνται την έκπτωση θα πρέπει στις 30 του Νοέμβρη του έτους πριν από την ένταξή τους στο νέο καθεστώς, να έχουν περισσότερους από 12 μήνες ανεργίας! Αν δηλαδή έχουν 8 μήνες, δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αν, πάλι, έχουν πάνω από 12 μήνες άνεργοι, αλλά η σύζυγος ή ο σύζυγος αμείβεται, π.χ., με 1.000 ευρώ το μήνα και έχουν και ένα παιδί, τότε όχι μόνο δε θεωρούνται «κοινωνικά ευπαθείς», αλλά θα επωμιστούν και τις υπέρογκες αυξήσεις που ετοιμάζονται. Η έκπτωση σε αυτή την κατηγορία είναι 20%.
  • Τα άτομα με αναπηρία από 67% και άνω ή όσοι βαρύνονται με αυτά και εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω του ατομικού αφορολόγητου ορίου, λαμβάνουν έκπτωση 20%.

Πρακτικά, η ρύθμιση διαρκεί ένα έτος και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 15 του Δεκέμβρη. Υποβολή αίτησης γίνεται είτε από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr), είτε τηλεφωνικά στο 210.9298.000. Από τις 18 του Οκτώβρη θα δέχονται αιτήσεις και τα ΚΕΠ.

Για υποβολή στην ιστοσελίδα ή τηλεφωνικά, απαιτούνται: Λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος (απαιτείται η δεύτερη σελίδα που αφορά τα δημοτικά τέλη κλπ.) με ημερομηνία έκδοσης οπωσδήποτε μεταγενέστερη της 27 του Σεπτέμβρη 2010. ΑΦΜ του αιτούντος και του/της συζύγου. Αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Για υποβολή στα ΚΕΠ χρειάζονται όλα τα παραπάνω και επιπλέον: Ταυτότητα δικαιούχου ή, αν υποβληθεί η αίτηση από τρίτο πρόσωπο, ταυτότητα του τρίτου και εξουσιοδότηση ή υπεύθυνη δήλωση ότι εκπροσωπεί τον δικαιούχο. Επίσης, οι λογαριασμοί πρέπει να εκδίδονται στο όνομα του αιτούντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ