Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Κλιμακώνεται κατακόρυφα η αντιπαράθεση κυβέρνησης Σαρκοζί και εργαζομένων, με επίκεντρο το νομοσχέδιο διάλυσης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αφού έπεσαν στο κενό οι ελιγμοί Σαρκοζί, για επιμέρους τροποποιήσεις στις προβλέψεις για τις μητέρες τριών παιδιών, που έχουν σταματήσει κάποια χρόνια από την εργασία τους για να τα μεγαλώσουν και για τις μητέρες παιδιών με ειδικές ανάγκες, η γαλλική προεδρία ασκεί, πλέον, ασφυκτικές πιέσεις στην πλειοψηφία της Γερουσίας, την οποία ελέγχει, για να επισπευσθούν, ακόμη και κατά παραβίαση της πεπατημένης, οι διαδικασίες υιοθέτησης των βασικών άρθρων του νομοσχεδίου.

Οπως έγινε γνωστό, ο Σαρκοζί ζήτησε να προχωρήσει «τάχιστα» η ψήφιση των άρθρων 5 και 6 του νομοσχεδίου, επιδιώκοντας να υιοθετηθεί ο πυρήνας της προωθούμενης «μεταρρύθμισης», δηλαδή η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, και η αύξηση των χρόνων κατάθεσης εισφορών στα 41,6 χρόνια, πριν τη νέα πανεργατική πανεθνική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 12 Οκτώβρη. Την ίδια μέρα, πολλοί κλάδοι έχουν, ήδη, αναγγείλει ότι ξεκινούν κυλιόμενες 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Στις κινητοποιήσεις, συμμετέχουν με αποφάσεις τους μαθητές και φοιτητές. Μετά τους εργαζομένους στους σιδηροδρόμους (όπου οι αποφάσεις λήφθηκαν ομόφωνα), κατά πλειοψηφία κυλιόμενες απεργίες αποφάσισαν, από τις 12 Οκτωβρίου και μετά, τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταχυδρομεία, και χτες, η εθνική συνομοσπονδία ναυτικών συνδικάτων, τόσο στον εμπορικό όσο και στον αλιευτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις ενέργειας (πετρέλαιο - αέριο) και στις χημικές εγκαταστάσεις (όπου συμπεριλαμβάνονται όλα τα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου) αποφάσισαν απεργία διαρκείας από την ίδια ημερομηνία.

Την ίδια ώρα, στη Μασσαλία συνεχίζεται για 12η μέρα η απεργία των λιμενεργατών στις ενεργειακές αποβάθρες με τα πετρελαιοφόρα που έχουν συγκεντρωθεί αρόδο να φθάνουν πια τα 52. Οι περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των λιμενεργατών σε ολόκληρη τη Γαλλία αρχίζουν απεργία διαρκείας από το Σαββατοκύριακο.

Χτες, την απόφασή τους για κυλιόμενες απεργίες από τις 12 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν, διαδηλώνοντας, και οι εργαζόμενοι στο βιομηχανικό κλάδο της μεταλλουργίας, στον οποίο εντάσσονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα εργοστάσια κατασκευής ανταλλακτικών, αλλά και οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες ελαστικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ