Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενεργειακές συμφωνίες

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενισχύονται οι σχέσεις Κίνας - Τουρκίας, μετά και τη χτεσινή επίσκεψη στην Αγκυρα του Κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο, η οποία σηματοδότησε την έναρξη στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών και ανοίγει προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, που θα δώσει νέα ώθηση στα σχέδια της Αγκυρας για την ενίσχυση του γεωστρατηγικού της ρόλου στο ενεργειακό παιχνίδι, καθώς και σειράς επενδυτικών συμφωνιών.

Κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γ. Τζιαμπάο σημείωσε ότι η νέα σχέση στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών θα έχει σημαντικές επιδράσεις τόσο την μεταξύ τους όσο και στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη. Με αφορμή τις συμφωνίες για την ασφάλεια, ο Κινέζος πρωθυπουργός ανέφερε ότι Πεκίνο και Αγκυρα αντιμετωπίζουν «το τρίπτυχο των δυνάμεων του κακού, την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό και τα αποσχιστικά κινήματα», με αποτέλεσμα να έχουν κοινά συμφέροντα στη διατήρηση και διασφάλιση της εδαφικής τους ακεραιότητας και κυριαρχίας.

Μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ανακοινώθηκε ότι η Κίνα θα ενθαρρύνει επενδύσεις του κινεζικών εταιρειών στην Τουρκία, απλοποιώντας τις διαδικασίες συνεργασίας σε τομείς όπως τα ενεργειακά έργα, οι κατασκευές και ο χρηματο- οικονομικός τομέας. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Ρ. Ερντογάν οι δύο χώρες συμφώνησαν να αυξήσουν τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2015, ποσό που θα διπλασιαστεί μέχρι το 2020, με προοπτική να χρησιμοποιήσουν, αντί για δολάρια, τα εθνικά τους νομίσματα στις πληρωμές.

Επίσης, υπογράφηκαν οκτώ πακέτα συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, η κατασκευή σιδηροδρόμων, έργα υποδομών, οι επικοινωνίες και οι πολιτιστικές ανταλλαγές, ανοίγοντας παράλληλα τις προοπτικές συνεργασίας στον καίριο τομέα της ενέργειας, όπου η Τουρκία εμφανίζεται να κυριαρχεί και στην ΕΕ και το Πεκίνο φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ