Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 35 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση εναντίον τεμένους στην επαρχία Τακάρ, του βόρειου Αφγανιστάν. Στόχος, σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, ήταν ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουντούζ, Μοχάμεντ Ομάρ, ο οποίος ήταν μεταξύ των θυμάτων, δεδομένης και της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων των κατοχικών δυνάμεων σε συνεργασία με τον αφγανικό στρατό, εναντίον των Ταλιμπάν, ως πράξη εκδίκησης. Η επίθεση σημειώθηκε στο τζαμί Σιρκάτ, την ώρα της προσευχής της Παρασκευής, με την αστυνομία να αποδίδει την επίθεση σε «μαχητές των Ταλιμπάν».

Παράλληλα, χτες ΝΑΤΟικές αεροπορικές δυνάμεις σκότωσαν έξι Αφγανούς στρατιώτες στην επαρχία Χοστ, με αποτέλεσμα να προκληθούν νέες διαμαρτυρίες εναντίον των κατοχικών δυνάμεων. Οι αφγανικές αρχές περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι η μόνη τους πληροφόρηση είναι από τις δυνάμεις κατοχής, ότι ένας από τους στρατιώτες άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους και «δεν είναι σε θέση να ξέρουν ποιον να κατηγορήσουν».

Την ίδια στιγμή, και ενώ το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι τα σχέδια «τρομοκρατικών επιθέσεων» στην Ευρώπη δικαιολογούν τη συνέχεια του αφγανικού πολέμου, σε αναφορά της αμερικανικής Γερουσίας αναφέρεται ότι οι Ταλιμπάν και οι πολέμαρχοί τους στο Αφγανιστάν, κατέληξαν να χρηματοδοτούνται από αμερικανικά πολεμικά κονδύλια, μέσω των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, τις οποίες προσλάμβαναν οι κατοχικές δυνάμεις.

Στο Πακιστάν, ο επικεφαλής του στρατού ζήτησε «έρευνα» για βίντεο που κυκλοφόρησε μέσω κινητών τηλεφώνων και δείχνει κυβερνητικούς στρατιώτες να βασανίζουν και να εκτελούν ανθρώπους δεμένους πισθάγκωνα, με τις αρχές να ισχυρίζονται ότι θα αποδοθεί «δικαιοσύνη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ