Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση ενώ συνεδριάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ.--

«Λάδι στη φωτιά» της ήδη τεταμένης ατμόσφαιρας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας ως προς το μέλλον των άμεσων συνομιλιών που δρομολόγησαν οι ΗΠΑ, έριξε η χτεσινή επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Χεβρώνα, κατά την οποία εξοντώθηκαν δύο σημαίνοντα στελέχη του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε να εκφράσει «τα συγχαρητήριά» του, υπενθυμίζοντας ότι «αυτού του είδους οι διώξεις θα συνεχιστούν». Από την άλλη, η «Χαμάς» κατέστησε σαφές ότι θα «εκδικηθεί» για τη δολοφονία των μελών της.

Την ίδια ώρα, ένταση επικρατούσε και στη συνοικία Σιλουάν της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου για πολλοστή φορά οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι μαζί με Ισραηλινούς και ξένους φιλειρηνιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, ενάντια σε σχέδια επέκτασης εποικιστικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο επικεφαλής εποικιστικής μεσιτικής οργάνωσης, παρέσυρε και τραυμάτισε ελαφρά έναν Παλαιστίνιο διαδηλωτή.

Σημαντική συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

Αρχίζουν, σήμερα, στη λιβυκή πόλη Σιρτ οι διήμερες εργασίες της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου, όπου θα συζητηθεί η στάση που θα τηρήσει η Παλαιστινιακή Προεδρία στις άμεσες διαπραγματεύσεις, στο εξής. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς αναμένεται να ζητήσει την ομόφωνη στήριξη των Αράβων ηγετών στην απόφασή του να παραμείνει στις συνομιλίες μόνο εφόσον παραταθεί, έστω και για λίγο, το μορατόριουμ. Υπενθυμίζεται ότι έχει διαρρεύσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών.

Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Μίκαελ Ορεν, επιβεβαίωνε ότι η Ουάσινγκτον προσέφερε «κίνητρα», προκειμένου να παραταθεί το εποικιστικό μορατόριουμ κατά δύο μήνες, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Χτες, πάντως, ανακοινώθηκε η αγορά 20 αμερικανικών υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F35 από το Ισραήλ έναντι 2,75 δισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ