Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
«Φωνάζει» η κυβέρνηση, ανεβαίνουν οι τιμές

Πληθαίνουν τα... λόγια των αρμοδίων για πάταξη των υψηλών τιμών στην αγορά, αλλά οι τιμές διατηρούνται στα ύψη τους...

 

«Αποφασισμένη» να... πατάξει τις υπερβολικά υψηλές τιμές στην αγορά κρεάτων, δηλώνει πως είναι η κυβέρνηση. Ωστόσο, παρά τις εδώ και μέρες «ιαχές» για την επίθεση αποκλιμάκωσης των τιμών, αυτές συνεχίζουν ακάθεκτες την ανοδική τους πορεία. Μάλιστα, χτες, έπειτα από κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών από τον υφυπουργό Απ. Φωτιάδη, την υφυπουργό Ανάπτυξης αρμόδια για θέματα Εμπορίου Μιλένα Αποστολάκη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εισαγωγέων και των χονδρεμπόρων κρεάτων, οι δύο πρώτοι δεσμεύτηκαν με «θα» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά. Στα πλαίσια αυτά ανακοίνωσαν πως θα επιστρατευτούν κλιμάκια - σε όλη την Επικράτεια - 2.500 υπαλλήλων από το ΣΔΟΕ και άλλες υπηρεσίες, για να πατάξουν το φαινόμενο της πρωτοφανούς ακρίβειας! Από τη... στρατιά των 2.500 υπαλλήλων, οι 500 θα κάνουν ελέγχους στην Αττική και οι υπόλοιποι στην περιφέρεια.

Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις τους, αμφότεροι οι υφυπουργοί ομολογούσαν ότι οι τιμές είναι υπερβολικές και ισχυρίστηκαν πως θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την αποκλιμάκωσή τους, όχι για να ανακουφιστούν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τις αυξήσεις, αλλά για να μην αυξηθεί ο πληθωρισμός. Μάλιστα, οι έλεγχοι θα είναι κάθετοι και θα ξεκινούν από τα σημεία λιανικής πώλησης μέχρι τους παραγωγούς, δηλαδή τους κτηνοτρόφους. Βέβαια, εκείνο που δεν είπαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι με την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Εμπορίου, εδώ και χρόνια, έχει χάσει πλέον κάθε δυνατότητα παρέμβασης στην αγορά και στη διαμόρφωση των τιμών. Η δογματική προσήλωση στην «ελεύθερη αγορά» έχει εδραιώσει πλέον την πλήρη ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών που καθορίζουν την πορεία των τιμών σε όλο το φάσμα της αγοράς. Από την παραγωγή, των κρεάτων στην προκειμένη π[ερίπτωση, μέχρι και την τελική κατανάλωση. Ετσι, ενώ οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές του προηγούμενου χρόνου, είναι φανερό ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων το καρπώνονται οι μεγαλέμποροι, μια και οι Ελληνες κτηνοτρόφοι είναι φανερό ότι πολύ μικρό μέρος των αυξήσεων απολαμβάνουν, ενώ την ίδια περίοδο το κόστος εκτροφής των ζώων έχει αυξηθεί αισθητά.


Την ίδια στιγμή όσο και να «φωνάζει» και να «απειλεί» η κυβέρνηση για την αποκλιμάκωση των τιμών, ώστε να φτάσουν στον επιθυμητό για αυτή αριθμό των...2.999 δραχμών το κιλό, οι τιμές μέρα με τη μέρα ανηφορίζουν. Η κυβέρνηση, πέρα από το ότι τσουβαλιάζει τους θύτες και τα θύματα, προσποιείται ότι δε γνωρίζει τα πραγματικά αίτια των αυξήσεων, φτάνοντας μάλιστα να επιρρίπτει ευθύνες ακόμα και στους κτηνοτρόφους, που κυριολεκτικά πουλάνε τα ζώα τους σε εξευτελιστικές τιμές, για να κερδίζουν στη συνέχεια παχυλά ποσά οι μεσίτες και οι έμποροι χονδρικής.

Η υποτονική - για τα δεδομένα των ημερών - χτεσινή κίνηση στη Βαρβάκειο Αγορά δε σημαδεύτηκε από αξιόλογες αυξήσεις στα κρέατα, παρά τη μείωση του εύρους διακύμανσης των τιμών προς τα πάνω, ειδικά στα αμνοερίφια. Συγκεκριμένα, οι τιμές στα αμνοερίφια γάλακτος από τις 2.400 έως τις 3.300 που πωλούνταν προχτές, χτες το εύρος «συρρικνώθηκε» μεταξύ των 2.800 και των 3.200. Οι ντόπιες γαλοπούλες κυμαίνονται μεταξύ των 2.200 και των 2.700 δραχμών. Σε ό,τι αφορά τα γουρουνόπουλα, όταν αυτά είναι άνω των 14 κιλών πωλούνται μεταξύ των 1.700 έως 2.300 δραχμών το κιλό. Οταν όμως είναι κάτω των 14 κιλών, η τιμή τους κυμαίνεται από τις 2.500 έως και τις... 3.000 δραχμές το κιλό. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν και να ρωτούν για τις τιμές σε κρεοπωλεία που δεν έχουν αναρτημένες τιμές.

Αρκετά πιο ακριβές είναι οι τιμές στα συνοικιακά κρεοπωλεία, όπου σε πολλές περιπτώσεις το κατσίκι γάλακτος έχει αγγίξει τις 3.900 δραχμές το κιλό. Οσο όμως περνάνε οι μέρες, τόσο εντείνεται η ανησυχία για την εμφάνιση αστρονομικών τιμών στα κρεοπωλεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ