Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αποδόσεις πάνω από 5%

Οι τραπεζίτες καταβάλλουν επιτόκιο μόλις 3,5% στις λαϊκές αποταμιεύσεις (καταθέσεις ταμιευτηρίου) αλλά το δημόσιο τους καταβάλλει  επιτόκιο πάνω από 5%

Ακάθεκτοι οι τραπεζίτες, μιας και δεν ενοχλούνται από κάποια υπεύθυνη αρχή, προσδιορίζουν κατά τα καλά και συμφέροντά τους το ύψος των επιτοκίων που επιθυμούν. Η ευκαιρία δόθηκε και χτες καθώς το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων. Ετσι από τους κρατικούς τίτλους ετήσιας διάρκειας οι τράπεζες πέτυχαν να καρπωθούν αποδόσεις πάνω από 5%, τη στιγμή που έχουν συρρικνώσει τα επιτόκια ταμιευτηρίου ακόμη και στα επίπεδα του 3%.

Το μέσο επιτόκιο για τα ετήσια έντοκα διαμορφώθηκε σε 4,59%, το οποίο με την επιπλέον προμήθεια 0,45% που χορηγεί το Δημόσιο φτάνει σε 5,04%. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν έφτασαν σε 118 δισ. δραχμές και το υπουργείο Οικονομικών δανείστηκε 60 δισ. δραχμές.

Αντίστοιχη ήταν η έκβαση στη δημοπρασία εξάμηνων τίτλων με τη συνολική απόδοση να διαμορφώνεται σε 5,08% ετησίως και το επιτόκιο χωρίς την προμήθεια σε 4,58%. Το ύψος των προσφορών ανήλθε σε 82,5 δισ. δραχμές και το υπουργείο Οικονομικών δανείστηκε 36 δισ. δραχμές. Με τις εκδόσεις αυτές ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του κρατικού δανεισμού για το 2000, ενώ από το 2001 ο δημόσιος δανεισμός θα αποτιμάται σε ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ