Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΝΤΟΣ ΟΝΕ» ΕΠΟΧΗ
Επιτόκια ενίσχυσης των... τραπεζών

  Κυβέρνηση και τραπεζίτες σε συντεταγμένη πορεία συσκότισης και αποπροσανατολισμού

Εξαντλήθηκε πλέον η διαδικασία της σύγκλισης των διατραπεζικών επιτοκίων, καθώς για την ένταξη της χώρας στη διαβόητη εντός ΟΝΕ εποχή απομένουν μόνο δυο βδομάδες. Η τελευταία, τυπικού χαρακτήρα, προσαρμογή αφορά τώρα την περαιτέρω μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων. Των επιτοκίων της Τράπεζας της Ελλάδας, στα γνωστά ήδη επίπεδα της μιας ποσοστιαίας μονάδας, που θα γίνει τελικά σε μια δόση, την επόμενη βδομάδα. Για την κίνηση αυτή προϊδέασε χτες και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Λ. Παπαδήμος με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Ο επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδας είπε ακόμη ότι η συζήτηση με τον πρωθυπουργό περιεστράφη σε θέματα νομισματικής πολιτικής, καθώς και της λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εντός της ζώνης του ευρώ.

Τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων έχουν γίνει ήδη αισθητά. Μόνο που δεν αφορούν τόσο τα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αλλά στα επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου. Οι αποταμιεύσεις, κύρια των εργαζομένων που κατατίθενται στις τράπεζες, ήδη ροκανίζονται από τα εξευτελιστικά επιτόκια που κινούνται σε επίπεδα αισθητά κάτω από την επίσημη πορεία του τιμαρίθμου. Την ίδια στιγμή πάντως τα επιτόκια των δανείων είναι υπερτετραπλάσια του πληθωρισμού. Αυτό αφορά κύρια τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και των προσωπικών δανείων, μορφές τραπεζικών χορηγήσεων που αφορούν κύρια τους εργαζόμενους, οι οποίοι εξαναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης με δανεικά από τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που αλλάζει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύγκλισης των διατραπεζικών επιτοκίων είναι ο συγκεκριμένος τρόπος συσσώρευσης κερδών και πλούτου από το τραπεζικό κεφάλαιο, που καθορίστηκε από τη... «βιομηχανία» σύγκλισης των επιτοκίων. Ζητούμενο για τους πλουτοκράτες είναι η προσαρμογή τους στο «περιβάλλον» της ευρωζώνης. Η πραγματικότητα όμως έχει ήδη αποδείξει σε μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού την ψευδολογία της κυβερνητικής προπαγάνδας που πρόβαλε το επιχείρημα των δήθεν χαμηλών επιτοκίων της ΟΝΕ. Ετσι οι τραπεζίτες, κάτω από την κατακραυγή της κοινής γνώμης για τα ληστρικά επιτόκια των καταναλωτικών δανείων, αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσουν σε «αντεπίθεση», προβάλλοντας πλείστα όσα προϊόντα που παρέχουν υποτίθεται υψηλές αποδόσεις. Αναμένεται επίσης να δημοσιοποιήσουν πίνακες με επιτόκια σε ευρώ, προκειμένου να δείξουν την ανταγωνιστικότητα των δικών τους υπηρεσιών σε σύγκριση με τους συναγωνιστές τους στην ευρωζώνη. Η σύγκριση, αλλά και ο τρόπος ταξινόμησης των διαφόρων τραπεζικών προϊόντων θα δικαιώνει κατά κάποιο τρόπο τους ντόπιους τραπεζίτες καθώς η κατάσταση στην ΟΝΕ είναι ίδια ή σχεδόν ίδια.

Σε... «θεωρητικό επίπεδο» κυβερνώντες και τραπεζίτες θα αποδυθούν σε μια προσπάθεια συσκότισης και αποπροσανατολισμού, προβάλλοντας το επιχείρημα του «γενικού επιπέδου των επιτοκίων», το οποίο μειώνεται, εξασφαλίζοντας υποτίθεται την ανάπτυξη και τα άλλα συμπαρομαρτούντα της εκσυγχρονιστικής ψευδολογίας.

Ενα δεύτερο σημείο είναι οι όροι του ελληνικού κρατικού δανεισμού από το 2001 σε καθεστώς ευρώ. Και εδώ η κυβερνητική επιχειρηματολογία της προηγούμενης περιόδου αποδείχτηκε αν μη τι άλλο λαθεμένη. Ετσι το Ελληνικό Δημόσιο θα εξακολουθήσει να πληρώνει τα υψηλότερα επιτόκια μεταξύ των «εταίρων». Το στίγμα έδωσε για μια ακόμη φορά η ιδιωτική επιχείρηση «Μούντις» που ειδικεύεται στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών και που η γνώμη της είναι θέσφατο για κυβερνήσεις, τραπεζίτες και για τους ραντιέρηδες των χρηματαγορών. Η συγκεκριμένη ιδιωτική επιχείρηση γνωστοποίησε χτες ότι αφήνει αμετάβλητη τη θέση της χώρας στο σύστημα πιστοληπτικής ικανότητας που καταρτίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ