Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΕΡΒΟΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ
Αίμα και καταστροφές στο βωμό του φανατισμού

Από τα προχτεσινά επεισόδια των Σέρβων χούλιγκανς στη Γένοβα

Eurokinissi

Από τα προχτεσινά επεισόδια των Σέρβων χούλιγκανς στη Γένοβα
Πλήθος ερωτηματικών έχουν δημιουργηθεί την επομένη των σοβαρών επεισοδίων από Σέρβους χούλιγκανς το βράδυ της Τρίτης στη Γένοβα που είχαν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα Ιταλίας - Σερβίας για τον όμιλο των προκριματικών του ΕURO 2011. Ολα ξεκίνησαν με την επίθεση των Σέρβων χούλιγκανς στο πούλμαν της ομάδα τους, αφού πολλοί εξ αυτών ήταν οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα και ήθελαν να επιτεθούν στο τερματοφύλακα της Εθνικής τους Βλάντιμιρ Στοϊκόβιτς που άφησε τον Αστέρα για να μεταγραφεί στη ...μισητή για αυτούς Παρτιζάν. Η συνέχεια ήταν οι συγκρούσεις με την ιταλική αστυνομία εκτός και εντός του σταδίου, με αποτέλεσμα ο διαιτητής της συνάντησης να τη διακόψει οριστικά στο 20' (και αφού προηγουμένως είχε καθυστερήσει η έναρξή της 35').

Προκαλούν ερωτήματα

Τα συγκεκριμένα επεισόδια όμως δημιουργούν αρκετά ερωτήματα καθώς μετά από έρευνα αποδείχθηκε ότι σε πολλές συζητήσεις στο ίντερνετ μεταξύ οπαδών στη Σερβία, αρκετοί ήταν αυτοί που ήταν βέβαιοι ότι το παιχνίδι δε θα τελειώσει. Αίσθηση έκανε έκανε και η μαρτυρία της παλιάς μεγάλης δόξας του σερβικού μπάσκετ, Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος έκανε λόγο για «χτύπημα» που είχε μελετηθεί καλά από τους δράστες. «Η πράξη αυτή ήταν προμελετημένη». Από πλευράς Ομοσπονδίας της Σερβίας έγινε γνωστό ότι υπήρξε προειδοποίηση προς τις ιταλικές αρχές για πιθανά επεισόδια από αυτούς που θα ταξίδευαν στην Ιταλία. Από την άλλη, από χτες υπήρξε και πολιτική εκμετάλλευση των γεγονότων εντός της Σερβίας. Κριτικά προς τους Σέρβους χούλιγκανς αλλά και τις αρμόδιες αρχές της χώρας στέκεται και ο σερβικός Τύπος.

Πολύπλευρος φανατισμός

Τα ξημερώματα της Πέμπτης συνελήφθη από την ιταλική αστυνομία λίγο πριν την αναχώρηση των Σέρβων εκδρομέων, ο φερόμενος αρχηγός των Σέρβων οπαδών που όπως αποδείχθηκε πρόκειται για Σέρβο εθνικιστική με κατηγορίες για βιαιοπραγίες και εμπόριο ναρκωτικών. Μια άλλη διάσταση για την ταυτότητα των Σέρβων χούλιγκανς έδωσε ένας από τους συλληφθέντες που δήλωσε στις κάμερες της RAI. «Δεν είμαστε ναζί, αλλά εθνικιστές (...) το στάδιο της Γένοβας ήταν το ιδανικό μέρος για να παρουσιάσουμε τις (...) απόψεις μας, οι οποίες είναι ξεκάθαρα πολιτικές». Ας σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι πρώτη φορά που το σερβικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια στιγματίζεται από το χουλιγκανισμό, αφού παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και σε αγώνες του εθνικού πρωταθλήματος αλλά και σε αντίστοιχους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που συμμετέχουν ομάδες της χώρας.

  • Από την πλευρά της η ΟΥΕΦΑ χτες διευκρίνισε ότι η υπόθεση θα συζητηθεί στις 27 Οκτώβρη με όλα τα σενάρια να είναι πιθανά (και φυσικά τα περισσότερα να αφορούν την τιμωρία της Εθνικής Σερβίας.).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ