Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Είναι απλήρωτοι εδώ και δυο χρόνια!

Εργάζονται ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα δημόσια ΙΕΚ, πολλοί από αυτούς για πάνω από μια δεκαετία, έχουν ...συνηθίσει να πληρώνονται με καθυστέρηση, αλλά πλέον η καθυστέρηση έχει αγγίξει τα όρια της επαίσχυντης κοροϊδίας: Εχουν να πληρωθούν εδώ και δυο χρόνια!!

Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς των ΙΕΚ έχουν και άλλη δεύτερη δουλειά (αφού αντικειμενικά κανείς δεν μπορεί εύκολα να ζήσει με τα ψίχουλα της ωρομισθίας σε ένα ΙΕΚ), ενώ άλλοι εργάζονται παράλληλα π.χ. σε δυο διαφορετικά ΙΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπαιδευτικός που μέσα σ' αυτή τη διετία έχει δουλέψει σε τέσσερα ΙΕΚ και έχει να λαμβάνει δεδουλευμένα συνολικά δέκα εξαμήνων από όλα τα ΙΕΚ, υπολογίζει το ύψος των απλήρωτων αμοιβών σε 4.500 με 5.000 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για ψίχουλα (για δουλειά δυο χρόνων), που κι αυτά όμως δε δίνονται! Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, συζητάμε για εκατοντάδες εργαζόμενους που έχουν να πληρωθούν από τον Ιούνη του 2008 (!), οπότε έγινε και η τελευταία εκκαθάριση και πληρωμή τους.

Να θυμίσουμε δε ότι όλοι οι σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ πληρώνουν δίδακτρα που προσεγγίζουν τα 200 ευρώ το εξάμηνο για τον καθένα. «Πριν λίγες μέρες, την ώρα που ήμουνα στην τάξη, μπήκαν μέσα από τη γραμματεία του ΙΕΚ για να υπενθυμίσουν στους σπουδαστές ότι λήγει η προθεσμία και πρέπει να προσκομίσουν τις αποδείξεις από την τράπεζα ότι έχουν καταβάλει τα δίδακτρα, αλλιώς όπως τους είπαν δε θα έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα. Κι εγώ την ίδια ώρα είμαι απλήρωτη δυο χρόνια!», καταγγέλλει εκπαιδευτικός, δείχνοντας το τραγελαφικό της κατάστασης.

Η αγωνία και η ανασφάλεια των απλήρωτων εκπαιδευτικών εντείνεται από το γεγονός ότι μέχρι τώρα τα ΙΕΚ ανήκαν στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), ο οποίος όμως καταργείται και αλλάζει χαρακτήρα (μετατρέπεται σε φορέα πιστοποίησης) και πλέον η ευθύνη για τα ΙΕΚ θα μεταφερθεί σε μια γραμματεία του υπουργείου Παιδείας. Αυτή η μεταβατική κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να ...μην είναι κανείς αρμόδιος για να τους απαντήσει πότε θα πληρωθούν!

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ορισμένα ΙΕΚ στο τέλος του προηγούμενου εξαμήνου (Ιούνης 2010) και ορισμένα στην αρχή του τρέχοντος εξαμήνου (Σεπτέμβρης 2010) ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς ότι μειώνεται η ωριαία αντιμισθία κατά 10% αναδρομικά από 1/1/2010, παρά και κόντρα στις συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι εκπαιδευτικοί από τον Οκτώβρη του 2009 ή το Φλεβάρη του 2010.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει για αυτό το θέμα Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, από τις αρχές Οκτώβρη (7/10/2010). «Τη στιγμή που για την προώθηση της αντιδραστικής στρατηγικής της "διά βίου μάθησης" δίνονται εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί πρόκληση η μη πληρωμή στοιχειωδών υποχρεώσεων και δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών στα δημόσια ΙΕΚ», σημειώνουν στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Πρωτούλης, που απαιτούν από την υπουργό «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών στα δημόσια ΙΕΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ