Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα συλλαλητήρια σήμερα

Εκτός λειτουργίας λόγω απεργίας και τα 12 διυλιστήρια της χώρας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με απεργίες διαρκείας ή επαναλαμβανόμενες, και μάλιστα σε ιδιαίτερα κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της παραγωγής, όπως είναι οι μεταφορές και η ενέργεια, συνεχίζεται η αντιπαράθεση των εργαζομένων της Γαλλίας με την κυβέρνηση ενάντια στο νομοσχέδιο που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη από τα 65 στα 67 χρόνια και στη θέσπιση 40 χρόνων ασφάλισης (που σημαίνει περαιτέρω αύξηση). Χτες, σε εφαρμογή τέθηκε η απόφαση για απεργία διαρκείας των δύο τελευταίων διυλιστηρίων της χώρας που λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα πλέον να μη λειτουργεί κανένα από τα συνολικά 12.

Παράλληλα, οι απεργοί στα διυλιστήρια έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις αποκλείσει και τις αποθήκες καυσίμων, με αποτέλεσμα, χτες το μεσημέρι, δυνάμεις καταστολής να επέμβουν σε πέντε από αυτές προκειμένου να επιτρέψουν, για λίγη ώρα, τη μεταφορά καυσίμων προς την αγορά. Οι απεργοί αντέδρασαν αλλά τα επεισόδια δε γενικεύτηκαν. Λίγο αργότερα, οι απεργοί απέκλεισαν ξανά τα διυλιστήρια.

Η Ενωση Βενζινοπωλών υποστηρίζει ότι, ήδη, έχει αδειάσει το 10% των πρατηρίων της χώρας και ότι παρατηρούνται ελλείψεις στον εφοδιασμό των φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα. Επίσης εμποδίστηκε και ο ανεφοδιασμός του αεροδρομίου στο Παρίσι.

Και στο συγκεκριμένο τομέα, της μεταφοράς εμπορευμάτων, οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των οδηγών φορτηγών (CGT, CFDT), οι οποίες εκπροσωπούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, ανακοίνωσαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό, αρχής γενομένης από επαναλαμβανόμενες απεργίες. Ηδη, χτες, φορτηγά απέκλειαν μεγάλες εθνικές οδικές αρτηρίες, ανά διαστήματα, ενώ προειδοποιούσαν ότι το επόμενο βήμα κλιμάκωσης θα είναι να αποκλειστούν οι πλατφόρμες φόρτωσης και εκφόρτωσης εμπορευμάτων σε όλη τη χώρα.

Επαναλαμβανόμενες απεργίες κάνουν και οι σιδηροδρομικοί, με μικρότερη συμμετοχή χτες από ό,τι τις προηγούμενες μέρες, οι λιμενεργάτες, με σταθερή συμμετοχή, ενώ αυξάνουν οι κινητοποιήσεις μαθητών. Χτες, μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση σε δεκάδες πόλεις ενώ στην πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν στο δρόμο ανάμεσα στο πρωθυπουργικό μέγαρο και στο κτίριο της Γερουσίας, όπου συζητιέται το συνταξιοδοτικό, με κύριο σύνθημα «δε θα πεθάνουμε δουλεύοντας». Σε αρκετές μαθητικές συγκεντρώσεις σημειώθηκαν και χτες μικροεπεισόδια. Μετά τους τραυματισμούς δύο μαθητών την Πέμπτη, οι αρμόδιες αρχές συνέστησαν στις δυνάμεις καταστολής «να αποφεύγεται η άσκηση βίας», ενώ σε πολλά διαμερίσματα της χώρας απαγορεύτηκε η χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης κατά των διαδηλωτών.

Η κινητοποίηση των Γάλλων εργαζομένων, λόγω και της διαχειριστικής στάσης που ακολουθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, έχει περιοριστεί στο αίτημα του να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό. Λίγες είναι οι δυνάμεις που βάζουν την αναγκαιότητα της πάλης των εργατών ενάντια συνολικά στη στρατηγική του κεφαλαίου, ενάντια στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ