Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων...

ΜΟΣΧΑ.--

Συνολικά 10 συμφωνίες υπέγραψαν χτες οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ούγκο Τσάβες, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του τελευταίου στη ρωσική πρωτεύουσα. Οπως ανακοινώθηκε, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν χαρακτήρα στρατηγικής συνεργασίας, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την ανάγκη να αναπτυχθούν παραπέρα οι διμερείς εμπορικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η Ρωσία μπορεί να εξάγει εξοπλισμό και μηχανήματα στη Βενεζουέλα και να εισάγει αγροτικά προϊόντα. Ο Μεντβέντεφ υποστήριξε επίσης την ετοιμότητα της Ρωσίας να λάβει μέρος σε διάφορες περιφερειακές οργανώσεις και φόρουμ της Λατινικής Αμερικής για να συζητηθούν «προβλήματα που χρειάζονται την κοινή μας προσέγγιση», όπως είναι η τρομοκρατία, η εγκληματικότητα, το εμπόριο ναρκωτικών, οικολογικά προβλήματα καθώς και πιθανή οικονομική βοήθεια.

Συγκεκριμένα, οι δύο Πρόεδροι παρέστησαν στην υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Βενεζουέλας, που θα έχει δύο αντιδραστήρες ισχύος 2.400 μεγαβάτ. Η συμφωνία αυτή, όπως υποστήριξε ο Μεντβέντεφ, «θα κάνει κάποιους να ανατριχιάσουν», αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ θα δυσαρεστηθούν με αυτή τη συμφωνία. Επιπλέον, στη Βενεζουέλα θα κατασκευαστεί ερευνητικός αντιδραστήρας για την παραγωγή ισοτόπων, τα οποία χρησιμοποιούνται στην ιατρική, στην αγροτική οικονομία και άλλους κλάδους της οικονομίας. Συμφωνήθηκε, επίσης, η ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία «Rosneft» να αγοράσει το 50% των μετοχών της γερμανικής «Ruhr Oel» από την κρατική «Petroleos de Venezuela SA», αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τέλος, οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν πως θα υπάρξει συνέχεια της συνεργασίας τους στο στρατιωτικό - τεχνικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα ο Τσάβες παραβρέθηκε και σε ειδική τελετή ανέγερσης μνημείου του εθνικού ήρωα της χώρας του, Σιμόν Μπολίβαρ. Εκεί, σε μια άστοχη σύνδεση της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας με τη Σοβιετική Ενωση, υποστήριξε πως «η νέα Ρωσία πήρε τη σκυτάλη» μετά την «εξαφάνιση της ΕΣΣΔ» και πως η Βενεζουέλα εργάζεται μαζί με τη Ρωσία «για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλισμό».

Η επίσκεψη του Τσάβες στη Μόσχα αποτελεί πρώτο σταθμό της 10ήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία αναμένεται να επισκεφθεί τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, το Ιράν, τη Συρία και την Πορτογαλία, ενώ παραμένει ερωτηματικό εάν τελικά ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας θα μεταβεί και στην Κίνα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ