Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Υπέρ των συνομιλιών με τους Ταλιμπάν οι κατοχικές δυνάμεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διευκολύνσεις προς ανώτερους Ταλιμπάν που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις «ειρηνευτικές συνομιλίες εθνικής συμφιλίωσης», που προωθεί ο εγκάθετος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, δήλωσαν ότι παρέχουν οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις. Ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους υποστήριξε ότι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις επέτρεψαν την είσοδο στην Καμπούλ ενός ανώτερου διοικητή των Ταλιμπάν, ως μία ενθάρρυνση των προσπαθειών του Χ. Καρζάι, που έχει ως τελικό στόχο την εξαγορά των Ταλιμπάν, ώστε να καταθέσουν τα όπλα και να συνεργαστούν με τις δυνάμεις κατοχής. Ο Αμερικανός στρατηγός απέφυγε να χαρακτηρίσει τις συναντήσεις διαπραγματεύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για «προκαταρκτικές συνομιλίες», τη στιγμή που οι Ταλιμπάν δεν παραδέχονται ότι έχουν οποιαδήποτε επαφή με τη φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση και τις κατοχικές δυνάμεις, αποδίδοντας τις φήμες σε προπαγάνδα.

Πρόθυμο να συμμετάσχει «εποικοδομητικά» στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν δηλώνει και το Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στις προσπάθειες των οποίων πρέπει να ηγηθεί η αφγανική πλευρά, λέγοντας ότι η σταθερότητα στην περιοχή είναι προς όφελος και του Ισλαμαμπάντ.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, χτες έχασαν τη ζωή τους ακόμα τρεις κατοχικοί στρατιώτες σε βομβιστικές επιθέσεις που αποδίδονται σε Ταλιμπάν, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό των απωλειών στις τάξεις του ΝΑΤΟ. Εξι άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις «ισλαμιστών», στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Στο Πακιστάν τρεις άνθρωποι φερόμενοι ως Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε αμερικανική επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις περιοχές των φυλών του Βόρειου Ουαζιριστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ