Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Τα ορυχεία είναι λαϊκή περιουσία

Με ψήφισμα που επέδωσε στη χιλιανή πρεσβεία στην Αθήνα απαιτεί η κυβέρνηση της Χιλής να εφαρμόσει τις διεθνείς συμβάσεις για την ασφάλεια στους τόπους δουλειάς

Στιγμή από τον εγκλωβισμό των 33 εργατών στα έγκατα της Γης. Εκεί βρέθηκαν γιατί οι καπιταλιστές δεν πήραν, με τη στήριξη αστικών κυβερνήσεων, μέτρα ασφάλειας
Στιγμή από τον εγκλωβισμό των 33 εργατών στα έγκατα της Γης. Εκεί βρέθηκαν γιατί οι καπιταλιστές δεν πήραν, με τη στήριξη αστικών κυβερνήσεων, μέτρα ασφάλειας
Αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή γγ της, Βαλεντίν Πάτσο, επέδωσε την περασμένη Πέμπτη ψήφισμα της Γραμματείας της στην πρεσβεία της Χιλής στην Αθήνα, με την οποία χαιρετίζει τον ηρωισμό των 33 μεταλλωρύχων που βγήκαν από τα έγκατα του ορυχείου της Χιλής, αλλά και καταγγέλλει το ρόλο της χιλιανής κυβέρνησης σε σχέση με την ανύπαρκτη ασφάλεια και προστασία της ζωής των εργατών σε όλο τον κλάδο της εξόρυξης.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι η ΠΣΟ από την πρώτη στιγμή της έκρηξης στο ορυχείο του Σαν Χοσέ και του εγκλωβισμού των εργατών είχε καταδείξει τις ευθύνες των χιλιανών κυβερνήσεων και της εργοδοσίας για το νέο έγκλημα, και προστίθεται:

«Τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΣΟ στη Χιλή παρακολούθησαν από κοντά όλα τα γεγονότα και πίεσαν για τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων. Η Συνομοσπονδία Μεταλλωρύχων της Χιλής βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πάλης ως ταξική οργάνωση που παλεύει στον συγκεκριμένο κλάδο για τα συμφέροντα των εργατών.

Η Διεθνής Οργάνωση Μετάλλου της ΠΣΟ ήταν παρούσα σε όλη τη διαδικασία.

Τώρα που οι 33 εργάτες έχουν διασωθεί μπορούμε να διατρανώσουμε: Ζήτω ο ηρωισμός των μεταλλωρύχων της Χιλής, να σταματήσει το σόου του Προέδρου της χώρας.

Αυτές οι αξέχαστες 69 μέρες έδειξαν σε ολόκληρο τον κόσμο τις μεγάλες αρετές που μόνο οι εργάτες έχουν. Την πειθαρχία, τη συλλογικότητα, την πάλη, την αντίσταση, την υπομονή και την αξιοπρέπεια. Ολες αυτές τις αρετές τις επέδειξαν οι 33 μεταλλωρύχοι γιατί είναι παιδιά της εργατικής τάξης.

Από την άλλη πλευρά το θέαμα, η υποκρισία και τα ψέματα, ο τρόπος ζωής που αντιπροσωπεύει ο Πρόεδρος της Χιλής σε συγχορδία με τα Μέσα Ενημέρωσης».

Και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία συνεχίζει:

«Πρόκειται για δύο κοινωνικές τάξεις διαφορετικές, για δύο διαφορετικούς κόσμους με διαφορετικές αξίες, αρχές και συμπεριφορές.

Ταξικά μας αδέλφια, μεταλλωρύχοι της Χιλής, σας ευχαριστούμε, μας κάνατε περήφανους για την εργατική τάξη και τις αξίες της. Τώρα συνεχίζουμε από κοινού τον αγώνα. Η ΠΣΟ τον Ιούνη του 2009 έκανε παρέμβαση στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας μαζί με τους μεταλλωρύχους της Χιλής για να εφαρμοστούν οι συμβάσεις ασφαλείας και προστασίας της ζωής. Ως τώρα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα.

Απαιτούμε:

  • Να εφαρμοστούν οι διεθνείς συμβάσεις για την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας στα ορυχεία και άμεσα η χιλιανή κυβέρνηση να δεσμευτεί για την εφαρμογή τους.
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα που προτείνει το ταξικό κίνημα.
  • Να τιμωρηθούν οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των ορυχείων που αρνούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα.
  • Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των μεταλλωρύχων, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους χρωστάνε και να μην περάσουν στη λήθη όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας.
  • Ολα τα ορυχεία να είναι κρατικά και να σταματήσουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές να εκμεταλλεύονται τον φυσικό πλούτο, που ανήκει στο λαό και όχι στους καπιταλιστές».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ