Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Προσαρμογή των πάντων στις σύγχρονες μονοπωλιακές ανάγκες

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητήθηκε το νομοθέτημα της κυβέρνησης, που στηρίζουν ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα σε επενδυτικό παράδεισο για την ντόπια και ξένη πλουτοκρατία, προκειμένου να επενδύσει τα συσσωρευμένα κεφάλαια με πολλαπλάσιες αποδόσεις, επιβεβαίωσε η χτεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο «για τις μεγάλες επενδύσεις», άνω των 200 εκατ. ευρώ (fast - track). Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ φαίνεται πως συναντά τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σε περίπου 15 μέρες.

Για «επενδύσεις σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος» έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. «Ολα για τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια στιγμή που έχουμε μνημόνιο για να βρίσκουν φθηνό εργατικό δυναμικό για τους επενδυτές», σχολίασε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε ρητορικά αν «θα σταματήσει εδώ η υπόθεση», θυμίζοντας ότι ακούγονται φωνές για μικρότερη φορολόγηση του κεφαλαίου, ενώ άλλες επιχειρήσεις θα ζητήσουν την ίδια μεταχείριση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «παρακάμπτονται το καθεστώς χρήσης γης, οι περιβαλλοντικοί όροι δόμησης, ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός», επίσης «παρακάμπτεται η νομοθεσία περί απαλλοτριώσεων καθώς και η νομοθεσία για τις δασικές εκτάσεις».

Οσον αφορά στη φορολογία, τόνισε ότι θα υπάρχει «σταθερό φορολογικό καθεστώς για όσα χρόνια θέλει ο υπουργός και η διυπουργική επιτροπή», θα έχουμε σειρά φοροαπαλλαγών, ενώ με βάση τα προβλεπόμενα «μπορεί να υπάρξει ακόμη και μηδενική φορολογία». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα συνοδευτικά έργα, αφού, σύμφωνα με το νόμο, «το δημόσιο θα πρέπει κατά προτεραιότητα να στηρίξει την επιχείρηση».

Κλιμάκωση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί κλιμάκωση μιας διαχρονικής πορείας εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, ομολόγησε κυνικά ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης, υποστηρίζοντας ότι «είναι ένας νόμος - πλαίσιο που μαζεύει πρακτικές που υπήρξαν». Ενδεικτικά και αποκαλυπτικά αναρωτήθηκε: «Το "Ελ. Βενιζέλος" δεν είχε φορολογικές απαλλαγές; Το Ρίο - Αντίρριο δεν έγινε με Κοινή Υπουργική Απόφαση;».

Προσδιόρισε μάλιστα συνολικά την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης σε ένα κράτος εξυπηρετητή των μονοπωλιακών συμφερόντων, λέγοντας ότι «σε μία πολιτεία που θα λειτουργούσε σωστά, δεν θα υπήρχε λόγος για νόμο fast - track»! Αιτιολογώντας τον επείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου υποστήριξε ότι «η χώρα χρειάζεται επίσπευση, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση έκτακτη» και το νομοσχέδιο αποτελεί «μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας στις επενδύσεις» αφού «αν δεν δώσεις κίνητρα εδώ θα πάει δίπλα».

Μάλιστα, αναφερόμενος στο ΚΚΕ και σε μια προσπάθεια να διαστρεβλώσει τις θέσεις του, είπε «εσείς δουλειές δεν θέλετε; Να φτιάξουμε δουλειές ή να μην φτιάξουμε;», ζητώντας να «μην πάρετε μια θέση ως ΚΚΕ που θα είναι εξαρχής εναντίον του νομοσχεδίου. Πάρτε θέση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης επένδυσης».

Ο ίδιος έστειλε σαφές κυβερνητικό μήνυμα στη Δικαιοσύνη για τις περιπτώσεις επενδύσεων που απαιτείται δικαστική έγκριση, λέγοντας ότι «υπολογίζω ότι η Δικαιοσύνη, που μετέχει της πολιτείας μας, αντιλαμβάνεται το έκτακτο του πράγματος». Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης του άρθρου 4, σύμφωνα με το οποίο η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων θα μπορεί να εντάσσει στην αρμοδιότητά της και μικρότερες επενδύσεις.

Στηρίζουν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Καμία διαφωνία επί της ουσίας του νομοσχεδίου δεν εξέφρασε η ΝΔ, που όμως δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για τη στάση της. «Εμείς θα στηρίξουμε τις γρήγορες επενδύσεις» ανεξαρτήτως μεγέθους και «αναγνωρίζουμε τις παρεμβάσεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης.

Ανέφερε ακόμα πως οι ενστάσεις του κόμματός του έχουν να κάνουν με το ότι «μένει ανοιχτό παράθυρο για την απευθείας ανάθεση στρατηγικών επενδύσεων». Την επέκταση του «fast - track» στο σύνολο των επενδύσεων προκειμένου να μην υπάρχουν αδικίες ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Μ. Βορίδης, που δήλωσε και αυτός ότι επιφυλάσσεται για τη στάση του κόμματός του. Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι θα καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ