Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μετέωρη η Πολιτιστική Ολυμπιάδα

Αγνωστο είναι πώς, με ποια κριτήρια και ποιος, τελικά, αποφασίζει για το περιεχόμενο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, όπως προκύπτει από τις χτεσινές, γενικόλογες δηλώσεις -απαντήσεις του υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου.

Ο υπουργός είπε πως δε θα υπάρξει «ανοιχτή πρόσκληση» προς κάθε φορέα που επιθυμεί να συμμετάσχει, αν δεν καθοριστούν οι αρχές και η φιλοσοφία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, οι οποίες θα ανακοινωθούν στα μέσα Γενάρη, όπως και ο «κορμός» του προγράμματος (!). Ομως ούτε μετά τις ανακοινώσεις θα υπάρξει ανοιχτή πρόσκληση. Ποιος λοιπόν φτιάχνει το πρόγραμμα και πώς; Σίγουρο είναι πως η «ΠΟ» δεν αποτελεί αντικείμενο διαλόγου με τους πολιτιστικούς φορείς, αλλά ενδοϋπηρεσιακών διεργασιών, αφού «αρμόδια στελέχη του ΥΠΠΟ θα αναλάβουν να συντονίσουν τους εννιά θεματικούς κύκλους της Επικράτειας Πολιτισμού». Θα ακολουθήσει ημερίδα με συμμετοχή εκπροσώπων κρατικών πολιτιστικών φορέων, της ΤΑ και προσωπικοτήτων του πολιτισμού, που θα συμμετέχουν στην «ΠΟ».

Στο ερώτημα αν θα παρέμβει το ΥΠΠΟ για τη διάσωση των θερινών κινηματογράφων, δεδομένης της λήξης της εξαίρεσής τους από το νόμο περί εμπορικών μισθώσεων στο τέλος του Δεκέμβρη, ο υπουργός απάντησε περίπου... πως δεν τρέχει τίποτα, αφού «οι περισσότεροι θερινοί είναι κηρυγμένα μνημεία». Ακόμη κι έτσι να είναι - σύμφωνα με το συλλογικό φορέα των ιδιοκτητών των θερινών, δεν είναι - αυτό σημαίνει πως πρέπει να καταστραφούν όσοι θερινοί δεν είναι κηρυγμένοι; Για την αντίδραση των εκδοτών στο βιβλιοκτόνο φορολογικό νόμο είπε ότι «ανέλαβε να συγκαλέσει μια σύσκεψη με συμμετοχή και των εκδοτών». Τέλος, ο υπουργός σχετικά με το Μουσείο Γουλανδρή είπε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα αρχαιολογικής ή ιδιοκτησιακής φύσης», άρα θα κατασκευαστεί στο πάρκο Ριζάρη. Φαίνεται πως η προστασία των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της Αθήνας δε συνιστά πράξη πολιτισμού για τον υπουργό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ