Κυριακή 31 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παιδιά, πάμε θέατρο;

«Ο Αυγερινός και η Πούλια»
«Ο Αυγερινός και η Πούλια»
Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο στην Παιδική του Σκηνή στο θέατρο «Ρεξ» - Σκηνή «Κατίνα Παξινού». Σ' ένα μακρινό βασίλειο, ο βασιλιάς, φροντίζοντας μόνο για τη διασκέδαση και την καλοπέρασή του, έχει αδειάσει το θησαυροφυλάκιο της χώρας. Οι κάτοικοι υποφέρουν και εγκαταλείπουν σιγά σιγά τον τόπο τους, μέχρι που ο γιος του βασιλιά αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με σύμμαχο τη μικρή αδερφή του, ξεκινά μια πορεία γεμάτη περιπέτειες και δυσκολίες, αλλά το θάρρος και η ακλόνητη πίστη του στους ανθρώπους θα τον βοηθήσουν να χαρίσει ξανά στο βασίλειό του όλα όσα έχουν χαθεί. Διασκευή Βαγγέλης Ραπτόπουλος - Τάκης Τζαμαργιάς. Σκηνοθεσία Τάκης Τζαμαργιάς. Σκηνικά Γιάννης Θεοδωράκης. Κοστούμια Κένι Μακ Λέλαν. Μουσική Δημήτρης Μαραμής, Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Βέργαδος, Γρηγόρης Γαλάτης, Σοφιάννα Θεοφάνους, Μαίρη Λούση, Μάνος Καρατζογιάννης κ.ά.

  • Στο Θέατρο «Αθηνών» οι «Μαγικές σβούρες» δίνουν σήμερα την τελευταία παράσταση από το περσινό έργο «Ο Αυγερινός και η Πούλια» του Δημήτρη Αδάμη. Ενώ από 28 του Νοέμβρη ανεβαίνει «Το θαυμαστό ταξίδι» του Νιλς Χόλγκερσον. Παίζουν: Νίκη Αναστασίου, Αντώνης Γκρίτσης, Κωνσταντίνος Μπούντας, Δημήτρης Πάσσος, Ελενα Σταμάτη, Νίκος Σταματόπουλος, Μαριλίζα Χρονέα. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης. Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα. Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας. Κίνηση - Χορογραφία: Αρτεμις Ιγνατίου. Ενορχήστρωση - Διασκευή: Γιώργος Κωνσταντινίδης. Στίχοι - Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Αδάμης. Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος.
  • «Παπαρούνες»
    «Παπαρούνες»
    Στο θέατρο «Γκλόρια» ανεβαίνει το «Χρυσό κλειδί» του Κώστα Τσιάνου, εμπνευσμένο από το ομώνυμο παραμύθι του Αλεξέι Τολστόι. Σκηνοθεσία Γιώργος Φρατζεσκάκης. Ο Αγγελος Μέντης φροντίζει για τα σκηνικά και τα κοστούμια, ο Camilo Bentancor για τη χορογραφία και ο Διονύσης Τσακνής μελοποιεί αυτό το μουσικό έργο για παιδιά σε 9 εικόνες. Ο Σπίθας, η Βιολέτα και ο Αντράλας είναι τρεις καλοί φίλοι, που πηγαίνοντας στο σχολείο, περνούν από το δάσος και πιάνουν κουβεντούλα με τα πουλιά, παίζουν, γελούν, τραγουδούν και κάνουν σκανταλιές. Κάποια στιγμή όμως έρχονται αντιμέτωποι με τον σκληρό και παράλογο άρχοντα της περιοχής «Μπαραμπά - Καραμπά» που έχει το χρυσό κλειδί του θησαυρού, τον βοηθό του τον «Τρομάρα» και την πονηρή αλεπού «κυρα-Μάρω». Θα καταφέρουν άραγε οι μικροί μας φίλοι να ξεφύγουν από την αιχμαλωσία του άρχοντα και να του πάρουν το χρυσό κλειδί; Θα βρουν το θησαυρό που θα τους κάνει ευτυχισμένους για όλη τους τη ζωή; Παίζουν: Θεόδωρος Ρωμανίδης, Λουκία Στεργίου, Αργύρης Γαλάρης, Αίγλη Κοντονίκου, Μαργαρίτα Γερογιάννη, Γιάννης Διακάκης. «Ημουν πιτσιρίκος και έτυχε να διαβάσω ένα εικονογραφημένο παραμύθι του Αλεξέι Τολστόι "Το χρυσό κλειδί"», σημειώνει ο Κώστας Τσιάνος. «Μου άρεσε πολύ η περιπέτεια των τριών παιδιών που είχαν στην κατοχή τους το χρυσό κλειδί και που με αυτό, αν έβρισκαν να ξεκλειδώσουν την ανάλογη κλειδαριά, θα ανακάλυπταν ένα μεγάλο θησαυρό. Το παραμύθι είχε και τον απαραίτητο κακό, τον Μαραμπά - Καραμπά, και την κυρα-Μάρω, την πονηρή αλεπού, που θα βάλει σε μεγάλους μπελάδες τα τρία φιλαράκια. Και, βέβαια, με ξάφνιασε το αναπάντεχο υπέροχο τέλος του παραμυθιού. Μετά από χρόνια, υπηρετώντας το Θεσσαλικό Θέατρο, καθώς αναζητούσα έργα για παιδιά, θυμήθηκα το παραμύθι του Τολστόι και αμέσως άρχισα να το διαμορφώνω σε θεατρικό έργο, προσθέτοντας και άλλες δικές μου ιδέες. Το έργο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και από τότε παίζεται συνεχώς από πολλούς θιάσους και είμαι ευτυχής που το χαίρονται μαζί με τα παιδιά και οι μεγάλοι».
  • «Το χρυσό κλειδί»
    «Το χρυσό κλειδί»
    Η Ομάδα «Μαρμελάδα» υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά, στο θέατρο «Studio Μαυρομιχάλη», με τις «Παπαρούνες», ένα παραδοσιακό, τηνιακό παραμύθι, με ηρωίδα ένα κορίτσι που γίνεται βασίλισσα επειδή ξέρει να γελά και να κάνει τους άλλους να γελούν. Η παράσταση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, ενώ μαζί με τους ηθοποιούς παίζουν εντυπωσιακές κούκλες μαρότ, σε φυσικό μέγεθος. Ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι. Τα παιδιά γίνονται οι ήρωες του παραμυθιού! Με την καθοδήγηση των ερμηνευτών, δραματοποιούν χαρακτηριστικές σκηνές της παράστασης που παρακολούθησαν και αυτοσχεδιάζουν παίζοντας με τα μουσικά όργανα και τα σκηνικά αντικείμενα. Σκηνοθεσία: Mαρίνα Βήλλου. Ερμηνεία: Μαρίνα Βήλλου, Φλώρα Σπύρου, Αδριανή Βασιλοπούλου. Σκηνικά: Νεκτάριος Διονυσάτος, Γιάννης Τραγάκης. Κοστούμια: Τατιάνα Σουχορούκωφ. Bιολί, φυσικοί ήχοι: Αντώνης Αθανασόπουλος.
  • Στο θέατρο «Τριανό» η «Μαγική Αυλαία» του Βαγγέλη Λιόντη παρουσιάζει το έργο «Τρελές περιπέτειες με το φάντασμα του Καντερβίλ» του Οσκαρ Ουάιλντ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαευσταθίου, διασκευή Μυρσίνης Σακά. Παίζουν: Γιώργος Παπαευσταθίου, Αυγερινός Σουλόπουλος, Χριστίνα Σιμιτζή, Μανόλης Καζαμίας, Δέσποινα Μακρή, Ζωή Αβραμίδου, Κατερίνα Τζεβά.
  • Οι «Μορφές έκφρασης» του Θωμά Κινδύνη παρουσιάζουν από την Κυριακή 24 Οκτώβρη για δεύτερη συνεχή χρονιά την παιδική μουσική θεατρική παράσταση «Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος» των Αννας - Σεβαστής Τζίμα και Σύλβιας Κουτσουφλάκη, σε σκηνοθεσία Θωμά Κινδύνη. Ο Πουλτσινέλα είναι μια μαριονέτα που αποφασίζει να κόψει τα σκοινιά της, για να ζήσει ελεύθερη. Παρόλο, όμως, που έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα σε έναν κόσμο θλιμμένο και τρομαγμένο, με πλάσματα που έχουν βαλθεί να κάνουν τη ζωή της δύσκολη και μαύρη, καταφέρνει με τη δύναμη των ονείρων και την πίστη στον εαυτό της να κάνει τον κόσμο ξανά όμορφο και λαμπερό. Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Αννα - Σεβαστή Τζίμα. Μουσική: Ματίνα Τσιγκούνη, Ιωάννα Κιρκιλέση, Σύλβια Κουτσουφλάκη, Αννα - Σεβαστή Τζίμα. Παίζουν: Αννα - Σεβαστή Τζίμα, Κλεονίκη Καραχάλιου, Δέσποινα Μητσιάλη, Ερμόλαος Κατζουρίδης, Τάσος Νταβάκος. Με αφορμή την παράσταση, οι «Μορφές Εκφρασης» θα υλοποιήσουν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα την επικοινωνία και τη βιωματική εκπαίδευση. Α' κύκλος σεμιναρίων: Νοέμβριος - Γενάρης και Β' Κύκλος: Φλεβάρης - Απρίλης.
  • Μια περιπέτεια με ζωντανή μουσική, σκιές, κούκλες και ηθοποιούς, βασισμένη στην «Αργοναυτική Εκστρατεία», παρουσιάζει και αυτή τη χρονιά, για λίγες μόνο παραστάσεις (από τις 10/10 και κάθε Κυριακή, 11.30μ.μ.), ο Θίασος Ηλία Καρελλά, στο Θέατρο «Προσκήνιο». Ηθοποιοί και μουσικοί, που παίζουν ζωντανά λύρα, λαούτο, ούτι, μαντολίνο, νταούλι, καβάλι και τσαμπούνα, συναντούν φιγούρες και κούκλες ανθρωπίνων διαστάσεων και μας παρασέρνουν σε ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και ασταμάτητη δράση. Τους 30 διαφορετικούς ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι: Κωνσταντίνα Γκόρου, Κάτια Ζαρκάδα, Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης, Στέλιος Ξανθουδάκης, Φάνης Παυλόπουλος, Χρήστος Σύγγελος. Στους ρόλους της Ηρας, της Αθηνάς και της Αφροδίτης ακούγεται η φωνή της Κάτιας Δανδουλάκη.
  • Η παιδική σκηνή του θεάτρου «Χώρα» παρουσιάζει τρεις παραστάσεις της Ιρίνας Μπόικο: «Τα Τρία Γουρουνάκια». Μιούζικαλ σε μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη, κείμενο - σκηνοθεσία - κατασκευή κουκλών: Ιρίνα Μπόικο (κάθε Σάββατο 5.30μ.μ. και Κυριακή 11.15π.μ.). «Ο Λύκος και τα Εφτά Κατσικάκια». Κουκλοθεατρικό μιούζικαλ βασισμένο στο γνωστό παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Μουσική: Πλάτωνας Ανδριτσάκης. Κατασκευή κουκλών: Ιρίνα Μπόικο (κάθε Κυριακή 12.30μ.μ.). «Πέτα, Λούδα!». Στην παράσταση, αυτή παράλληλα με τους ηθοποιούς και τις κούκλες, παρουσιάζεται η τεχνική του SAND ART. Πρόκειται για ζωγραφική με άμμο πάνω σε ένα τραπέζι με φωτισμένη γυάλινη επιφάνεια. Η ηθοποιός ζωγραφίζει με άμμο εικόνες τις οποίες τα παιδιά παρακολουθούν, καθώς σχηματίζονται, σε μεγάλη οθόνη μέσω βιντεοπροβολής. Κείμενο - σκηνοθεσία - κατασκευή κουκλών: Ιρίνα Μπόικο. Σκηνικά - κουστούμια: Ιουλία Σταυρίδου. Μουσική: Αντόνιο Βιβάλντι. Κάθε Κυριακή στις 5.30 το απόγευμα.
  • Στο θέατρο «Θυμέλη - Ελλης Βοζικιάδου» παρουσιάζεται ο «Βασιλιάς βάτραχος» των αδελφών Γκριμ. Το πασίγνωστο παραμύθι με τον πρίγκιπα, που μαγεμένος από μια κακιά μάγισσα έχει μεταμορφωθεί σε βάτραχο. Για να λυθούν τα μάγια, πρέπει να καταφέρει να πλησιάσει την πριγκίπισσα και να προκαλέσει την προσοχή και τη συμπάθειά της...
  • Η Παιδική Σκηνή του «Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης» παρουσιάζει το έργο «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει...» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, στην αίθουσα «Ολύμπιον» (Πλατεία Αριστοτέλους αίθουσα Φεστιβάλ Κινηματογράφου). Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε την Κυριακή 24 του Οκτώβρη στο πλαίσιο των «Δημητρίων». Ο Τριγωνοψαρούλης, το διαφορετικό ψάρι που όλοι αγαπούν, έδειξε στα παιδιά την αποδοχή του «άλλου» και το σεβασμό στο διαφορετικό μέσα από τα έξι βιβλία του. Ερχεται τώρα - για πρώτη φορά - και στο θέατρο για να σχολιάσει τις «αξίες» σε αντιδιαστολή με την αξία της αληθινής ζωής, αναδεικνύοντας ως μεγαλύτερη αρετή την «ενσυναίσθηση», δηλαδή το να μπορεί ο ένας να μπαίνει στη θέση του άλλου και να τον κατανοεί. Σκηνοθέτης, ο Κυριάκος Αργυρόπουλος από την Ακαδημία Κουκλοθεάτρου της Σόφιας, θα ανεβάσει το έργο με την τεχνική του «μαύρου θεάτρου», δημιουργώντας ένα μαγικό βυθό στον οποίο δρα ο Τριγωνοψαρούλης. Σκηνικά - κοστούμια Svila Velichkova, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία Κατερίνας Αντωνιάδου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Απόλλων Δρικούδης, Νίκος Νικολαΐδης, Λουκία Ορφανίδου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Ισσόπουλος.

Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ