Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ερωτηματικά για το θάνατο του Κριπέν

Πολλά ερωτηματικά και απορίες σχετικά με τον τρόπο που επιλέγουν οι παράγοντες της διεθνούς ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA) έχουν δημιουργηθεί μετά τον ξαφνικό θάνατο του Ολυμπιονίκη Αμερικανού κολυμβητή Φραν Κριπέν το Σάββατο στο Ντουμπάι κατά τη διάρκεια του γκραν-πρι των 10 χλμ σε ανοιχτή θάλασσα. Ο αθλητής βρέθηκε πνιγμένος λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του αγώνα και αρχικά ο θάνατός του είχε αποδοθεί σε καρδιακό επεισόδιο, ωστόσο ένα 24ωρο μετά οι αποκαλύψεις για τα πραγματικά αίτια προκαλούν αίσθηση. Ο αθλητής, που κράτησε την ανωνυμία του, ουσιαστικά είπε στο swimnews.com ότι ο 26χρονος Κρίπεν έσκασε λόγω της υπερβολικά υψηλής θερμοκρασίας του νερού. To καυτό νερό σε συνδυασμό με την υψηλή ποσότητα αλατιού στη θάλασσα του Φουγιαράχ, όπου έγινε ο αγώνας, αφυδάτωσαν τον οργανισμό του Κρίπεν και οι προκαταρκτικές ιατρικές εξετάσεις δείχνουν ότι ο αθλητής γι' αυτό υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

«Πριν από τον αγώνα είχα ένα προαίσθημα ότι κάτι φρικτό θα γίνει. Την παραμονή του αγώνα προπονηθήκαμε στις 4.30 μ.μ. το απόγευμα. Οταν μπήκα στη θάλασσα είπα "αυτό το νερό είναι τόσο ζεστό". Κολύμπησα περίπου 700 μ. και μετά βγαίνοντας πήγα στο προπονητή μου και τον ρώτησα εάν υπάρχει από τη FINA υψηλό όριο θερμοκρασίας του νερού. Την παραμονή του αγώνα το θερμόμετρο στο πιο δροσερό σημείο της διαδρομής, την εκκίνηση, έδειχνε 33 βαθμούς Κελσίου, αλλά κατά τη διάρκεια της κούρσας ήταν σαν να έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τείχος θερμότητας. Ετσι ήταν το σημείο όπου βρήκαν τον Φραν» είπε χαρακτηριστικά ο συναθλητής του Κριπέν.

Επίσης, η αδελφή του Μάντι δήλωσε χτες στο NBC ότι στο 8ο χιλιόμετρο της κούρσας ο αθλητής είπε στον προπονητή του ότι δεν ένιωθε καλά. Ομως, ο 26χρονος κολυμβητής δεν πάτησε φρένο, γιατί διεκδικούσε στο τελευταίο γκραν πρι της σειράς την πρώτη θέση στη συνολική βαθμολογία και το έπαθλο των 20.000 δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ