Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις εγκυκλίους

Πλήρως αναξιόπιστη η ηγεσία του ΥΠΕΣ

Εντελώς αναξιόπιστη αποδεικνύεται η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση ξεκάθαρων όρων και προϋποθέσεων για την οργάνωση και διεξαγωγή των τοπικών εκλογών. Με τις αλληλοαναιρούμενες έως και - συχνά - μη σύννομες εγκυκλίους προκάλεσε ένα απίστευτο αλαλούμ αναφορικά με το τι ισχύει ως εκλογική διαδικασία, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε υπηρεσίες και συνδυασμούς, ενώ την ίδια τακτική συνεχίζει ακόμη και τώρα, ελάχιστες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Κλασικό παράδειγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η ηγεσία του ΥΠΕΣ την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Αναλυτικότερα, και στις δύο συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής η ηγεσία του ΥΠΕΣ διακήρυττε πως είναι πολιτική της επιλογή οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να μπορούν να ψηφίζουν για τις δημοτικές εκλογές εφόσον ο δήμος στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι στην ίδια Περιφέρεια με τον δήμο στον οποίο θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Με μια τέτοια ρύθμιση ο δικαστικός αντιπρόσωπος που είναι δημότης π.χ. Χολαργού θα μπορούσε την ημέρα των εκλογών να ψηφίσει για τις δημοτικές εκλογές παρά το γεγονός ότι - ως δικαστικός αντιπρόσωπος - θα ασκούσε καθήκοντα στο Δήμο του Πειραιά.

Προχτές, πρώτη του μηνός, το ΥΠΕΣ εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία άλλαξε την αρχικώς διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης στη διακομματική επιτροπή (θέση στην οποία επέμενε πεισματικά, παρά τις επισημάνσεις που της είχαν γίνει). Ετσι, βάσει της εγκυκλίου αυτής, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ψηφίσει στις δημοτικές εκλογές εφόσον ο σημερινός Δήμος στον οποίο είναι εγγεγραμμένος και ο Δήμος στον οποίο θα ασκήσει τα καθήκοντά του την ημέρα των εκλογών αποτελούν μέρη του ίδιου νέου Δήμου που δημιουργείται με τον «Καλλικράτη». Η ηγεσία του ΥΠΕΣ χρειάστηκε μερικές βδομάδες, για να καταλάβει το αυτονόητο και το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν από τις εκλογές συνεχίζει να εκδίδει διευκρινιστικές εγκυκλίους αποδεικνύει ότι πίσω από το μπάχαλο που δημιούργησε υποκρύπτονται συγκυριακές πολιτικές σκοπιμότητες. Τι θα ξημερώσει αύριο ουδείς μπορεί να προβλέψει, αν και αρκετές εκλογικές εκκρεμότητες συνεχίζουν να παραμένουν, αφού η ηγεσία του υπουργείου ακόμη δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις που της έχουν γίνει αναφορικά με θέματα ακυρότητας των ψηφοδελτίων στις περιφερειακές εκλογές και ζητήματα που σχετίζονται με τις εκλογικές δαπάνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ