Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Διεκδικεί ρόλο στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Αναπαράγει την κυβερνητική προπαγάνδα και επιδιώκει αλλαγές με πόλο το ΠΑΣΟΚ

Αναβαθμισμένο ρόλο στην κυοφορούμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού διεκδικεί η «Δημοκρατική Αριστερά». Εχοντας ήδη πάρει θέση δίπλα στο ΠΑΣΟΚ, επιζητά αυτό να αποτελέσει τον πόλο της όποιας αναμόρφωσης επιδιώκει η αστική τάξη και τα επιτελεία της. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, χτες, ο Φ. Κουβέλης διαπίστωσε ότι «οι κοινωνικοί συσχετισμοί ανακαθορίζονται και αναζητούν την έκφρασή τους και στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Σε αυτή τη διαδικασία η "Δημοκρατική Αριστερά" είναι παρούσα με τις δικές της θέσεις».

Στο ίδιο πνεύμα, προσπάθησε να ενισχύσει την προπαγάνδα που αναπαράγουν - ο καθένας για λογαριασμό του - το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, περί δήθεν «αντιμνημονιακού» μετώπου όλων των κομμάτων απέναντι στην κυβέρνηση. Εκανε λόγο για «μια ετερόκλητη πολιτική συσπείρωση, ένα ετερόκλητο "αντιμνημονιακό μέτωπο" ΝΔ και ορισμένων κομμάτων της αριστεράς», το οποίο «καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν με μόνο κριτήριο την αντιμνημονιακή θέση».

Είναι καθαρός ο στόχος του Φ. Κουβέλη να θολώσει στα μάτια του λαού την πεντακάθαρη θέση του ΚΚΕ και τη στρατηγική του εναντίωση τόσο στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, όσο και στην πολιτική του μνημονίου που συνυπηρετούν τα δύο κόμματα του κεφαλαίου. Για την κυβέρνηση, το μόνο ψεγάδι που βρήκε ο Φ. Κουβέλης ήταν ότι «ο πρωθυπουργός "απάντησε" στο "μνημόνιο ή αντιμνημόνιο" με "σταθερότητα ή εκλογές", δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και αδιέξοδα στον κόσμο». Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την «οξεία παλαιοκομματική πόλωση» που επανέρχεται και ζήτησε το ξεπέρασμά της.

Κατά τ' άλλα, ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αριστεράς» διακήρυξε την πλήρη συμφωνία του κόμματός του στον αντιλαϊκό «Καλλικράτη», περιορίζοντας τις όποιες ενστάσεις επί της χωροθεσίας. Οπως διακήρυξε, οι υποψήφιοι που στηρίζει το κόμμα του, αν εκλεγούν, θα εφαρμόσουν τις θέσεις τους «για τις αρμοδιότητες που έχει σύμφωνα με τον "Καλλικράτη" η περιφερειακή διοίκηση».

Συσκοτίζει το χαρακτήρα της κρίσης

Ζήτησε απ' το λαό να απορρίψει τον πολιτικό χαρακτήρα της εκλογικής μάχης και να ψηφίσει με κριτήρια «την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων που θα διαχειριστούν με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο τις τοπικές υποθέσεις, αλλά και τα οικονομικά». Για διοικήσεις δηλαδή που θα διαχειριστούν την αντιλαϊκή πολιτική με «διαφάνεια», όπως ακριβώς επιδιώκει και η κυβέρνηση. Αυτό, μάλιστα, ο Φ. Κουβέλης το βάφτισε «κινητικότητα» και «άρνηση πλήρους υποταγής στο μνημόνιο»!

Συσκοτίζοντας πλήρως και τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και την πηγή των λαϊκών προβλημάτων, υπέδειξε σαν υπαίτιο το «πελατειακό κράτος» και τη διαφθορά, που όσο «επιβιώνουν ούτε για τη χώρα ούτε για το δήμο ούτε για την περιφέρεια θα υπάρξει διέξοδος». Κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ στην ΕΕ, δήλωσε: «Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε για την απάντηση σε πολλά οικονομικά και ευρύτερα πολιτικά ζητήματα».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η γενικευμένη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές το κόμμα του θα κατέβει αυτόνομα. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «οι συγκλίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και για τη μετατόπιση της πολιτικής ζωής από τη συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση προς όφελος των πολιτών, βεβαίως είναι θεμιτή και αναγκαία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ