Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΓΚΡΕΓΚ ΜΠΕΡΛΑΝΙ
Η ζωή όπως την ξέρουμε

Αμερικάνικη ρομαντική κομεντί που ξεπήδησε και εξελίχθηκε από ένα τραγικό γεγονός. Η ταινία στοιχίζεται απαρέγκλιτα πίσω από προτάσεις τυφλοσούρτη για τις κωμωδίες του είδους, με επιπρόσθετο δέλεαρ, τα γλυκανάλατα ενσταντανέ με χαριτωμένα μωρά. Το φιλμ δεν μπαίνει καν στον κόπο να ψάξει και να προβληματιστεί για κάτι ιδιαίτερο ή διαφορετικό, αλλά προχωρά με σενάριο μονότονο και άκρως προβλέψιμο - ιδιαίτερα μετά το πρώτο εικοσάλεπτο, όταν ο σεναριογράφος «βγάζει από τη μέση» και τους δυο γονείς του βρέφους Σόφι, που χάνουν την ζωή τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η επιμέλεια της Σόφι ανατίθεται εξ ημισείας - σύμφωνα με τη γραπτή θέληση των γονιών - στους καλύτερούς τους φίλους Χόλι και Μέσερ, που μπορεί μεν να φαγώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα, καταλήγουν όμως σε υποχρεωτική συμβίωση και φθάνουν να επιλέγουν και να αποζητούν το επικείμενο χάπι εντ.

Ηρωες της ταινίας, η μπαρμποειδής, ιδιότροπη κι ανιαρή Χόλι, σε ρόλο ιδιοκτήτριας μιας επιχείρησης, ενός μικρού, καλοβαλμένου καφέ που ονειρεύεται να επεκτείνει και ο αντισυμβατικών τρόπων και διάθεσης Μέσερ, που σαγηνεύει απαξάπαντα το γυναικείο πληθυσμό - εκτός βέβαια από τη Χόλι - και εργάζεται σαν τηλεοπτικός τεχνικός που ονειρεύεται να αναβαθμιστεί κάποτε σε σκηνοθέτη αθλητικών προγραμμάτων. Η Χόλι και ο Μέσερ είναι και οι δυο, νέοι, ωραίοι, ελεύθεροι σκοπευτές και οικονομικά ανεξάρτητοι. Winners δηλαδή, με εντυπωσιακή ορθοδοντική και υποδειγματική λεύκανση οδοντοστοιχίας, σημαντικός δείκτης σύγχρονης ευημερίας. Η ταινία ανοίγει με ένα τυφλό, μεταξύ τους, ραντεβού - σωστό πατατράκ - που οργάνωσαν οι φίλοι τους, οι γονείς του μωρού που έμεινε ορφανό. Η μοίρα τα 'φερε έτσι ώστε οι ήρωες να εξαναγκασθούν - ως κηδεμόνες πλέον της ορφανής Σόφι - σε συγκατοίκηση και έτσι ανακαλύπτουν και ερωτεύονται ο ένας τον άλλον. Απαραίτητο βέβαια διεγερτικό συστατικό ώστε να λειτουργήσει ομαλά η μεταξύ του ζευγαριού σχέση είναι η «φούντα». Καθιερωμένος πλέον τρόπος ζωής και ύπαρξης. Και εξαγώγιμη αξία, συσκευασμένη σε δελεαστικό περίβλημα.

Τα πάντα στην ταινία ακουμπούν σε στερεότυπα, η εξέλιξη και η κατάληξή της είναι αναπόφευκτα προδιαγεγραμμένη και επενδύεται από φτηνό συναισθηματισμό. Πρόκειται για οπτικοακουστικό εμπόρευμα της οκάς που προωθεί και πουλά πρωτίστως συστήματα αξιών, συμπεριφορές, τρόπο ζωής και σκέψης.

Παίζουν: Κάθριν Χέιγκλ, Τζος Ντιχάμελ, Κριστίνα Χέντρικς, Τζος Λούκας, Τζιν Σμαρτ, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2010).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ