Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Συνταγματικό το ΠΔ του 2007 για την Πάρνηθα

Απορρίφθηκαν από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, της Κοινότητας και κατοίκων των Αφιδνών για ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος του 2007 που καθορίζει τις ζώνες προστασίας της Πάρνηθας, κυρίως όσον αφορά τα εμπόδια που θέτει για επέκταση των οικισμών.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό ότι καθορίστηκαν αυθαίρετα τα όρια του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, επισημαίνοντας ότι δεν παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος με την ανάσχεση εξάπλωσης των οικισμών. Δεν έγιναν δεκτοί επίσης οι ισχυρισμοί ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα καθώς το Διάταγμα δεν προβλέπει την πλήρη αποζημίωσή τους, αφού θεσπίζει όρους αποστέρησης της ιδιοκτησίας τους. Οπως αναφέρουν οι δικαστές, «οι περιορισμοί που προβλέπονται για την προστασία της Πάρνηθας είναι συνταγματικά ανεκτοί, ακόμη κι αν επηρεάζουν δυσμενώς τη δυνατότητα δόμησης, δεδομένου ότι θεσπίζονται με αντικειμενικά κριτήρια και υπαγορεύονται από τον δημοσίου συμφέροντος σκοπό προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος».

Οι δικαστές, ωστόσο, έκριναν νόμιμες και τις διατάξεις που αφορούν το πάρκο κεραιών ραδιοτηλεόρασης, τις κατασκηνώσεις της Τράπεζας Ελλάδας και της λατομικής περιοχής Ξηρορέματος, με το σκεπτικό ότι έχουν χωροθετηθεί από το 1996, δηλαδή πριν την έκδοση του διατάγματος του 2007.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ