Πέμπτη 4 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ
Πανηγύρια για την εξοικονόμηση σε βάρος της υγείας του λαού

Στους συνταξιούχους των 400 ευρώ που δεν έχουν να πληρώσουν για φάρμακα, η κυβέρνηση λέει πως τους προστατεύει από τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης

Σε μια διθυραμβική προπαγάνδα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που η κυβέρνηση αξιοποιεί για να επιταχύνει το πετσόκομμα παροχών σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, κατέφυγε ο πρωθυπουργός, χτες, κατά την επίσκεψή του στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) συνοδευόμενος από στελέχη του υπουργείου Εργασίας. «Αν αυτά που παρουσιάστηκαν εδώ σήμερα, είχαν γίνει εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε ούτε ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε θα αναγκαζόμασταν να υπογράψουμε μνημόνιο με τους εταίρους μας για να δανειστούμε, γιατί δεν μας δάνειζαν οι αγορές», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για αλόγιστες φαρμακευτικές σπατάλες που συνέβαλαν - όπως είπε - στην αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους. Για να δικαιολογήσει τις άγριες περικοπές που βιώνει η λαϊκή οικογένεια ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τα φάρμακα, εξέφρασε προβληματισμό για ... κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία του πληθυσμού από την υπερκατανάλωση φαρμάκων! Γι' αυτό και αναφερόμενος στην προχτεσινή υπερψήφιση από τη Βουλή του ν/σ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, επέκρινε «τις αυτοαποκαλούμενες φιλολαϊκές δυνάμεις που είπαν "όχι"», προσθέτοντας ότι αν λένε «όχι» σε ένα τέτοιο νόμο που καταπολεμά την αδιαφάνεια, «δεν ξέρω πότε θα πουν "ναι"». Βέβαια, η κυβέρνηση μόνιμα αρνείται το «ναι» σε Φάρμακο δωρεάν για όλους που μόνο το ΚΚΕ ζητά (όπως και προχτές στη Βουλή), με τη δημιουργία Ενιαίου κρατικού Φορέα παραγωγής, έρευνας και διάθεσής του.

Από τη μεριά της, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ως ένα πυλώνα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι η ένταξη στο σύστημα του ΙΚΑ ως το τέλος του έτους και η επαναφορά της λίστας φαρμάκων.

Κόβουν φάρμακα και εξετάσεις

Πίσω από την εξοικονόμηση δαπανών για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, κρύβονται οι φαρμακερές περικοπές φαρμάκων και ιατρικών πράξεων. Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέβαλε τον κατάλογο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) με αποτέλεσμα 300 κατηγορίες φαρμάκων - που αντιστοιχούν κοντά σε 1.000 συσκευασίες ευρείας χρήσης - να τις πληρώνουν εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη τους οι ασθενείς, ενώ μέχρι πρότινος πλήρωναν - κατά κανόνα - μόνο 25%. Οι οδηγίες για τη χορήγηση φαρμάκων έγιναν ακόμα πιο αυστηρές. Για παράδειγμα, πριν, οι καρκινοπαθείς - και με τη διάγνωση «καρκίνος-επιπλοκές» - δεν πλήρωναν καμιά συμμετοχή για όσα φάρμακα προμηθεύονταν ακόμα και όταν αφορούσαν την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου. Τώρα, με τις νέες οδηγίες, οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν διαχωρισμό των φαρμάκων και σε όσα αφορούν π.χ. επιπλοκές στο στομάχι να σημειώνουν συμμετοχή 25%. Ετσι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ με συντάξεις πείνας 400 και 500 ευρώ, που μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν καμία ή είχαν μειωμένη συμμετοχή 10%, όπως οι καρδιοπαθείς, πληρώνουν τώρα ποσά που τους εξουθενώνουν. Χαρακτηριστικός είναι και ο διαχωρισμός των διαβητικών σε δύο κατηγορίες που έκανε ο ΟΑΕΕ. Τον περασμένο Μάρτη και στο όνομα του «εξορθολογισμού των δαπανών» έβαλε αριθμητικούς περιορισμούς στη χορήγηση ταινιών στους διαβητικούς.

Την ίδια στιγμή, το πετσόκομμα των παροχών απ' τα ταμεία εγκαταλείπει ακόμα περισσότερο ασφαλισμένους και συνταξιούχους στα νύχια των πολυεθνικών του Φαρμάκου. Η Φαρμακοβιομηχανία παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους με 37,06% (ICAP, Μάης 2010) μεταξύ 40 κλάδων. Οπως προκύπτει ακόμα και από στοιχεία του ΙΟΒΕ- του μελετητικού ινστιτούτου των βιομηχάνων - οι φαρμακοβιομηχανίες καρπώνονται το 43,6% (2008) των συνολικών δαπανών Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και παρουσιάζουν αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2004 που αποτελούσαν το 33,5%. Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε ως μέσο για την περιστολή των φαρμακευτικών δαπανών την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, όταν και με τη λίστα επί ΠΑΣΟΚ όσο και με την κατάργησή της επί ΝΔ, οι φαρμακευτικές δαπάνες είχαν ως μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 16,6% την περίοδο 2001-2007, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2009 να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή ο κοσμάκης δυσκολεύεται να διασφαλίσει αγαθά ζωής και θανάτου, αλλά οι πολυεθνικές που ελέγχουν τον κλάδο τρίβουν τα χέρια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ