Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
«Οχι» και από τους σεναριογράφους

Από πρόσφατη κινητοποίηση των καλλιτεχνών στο υπουργείο Πολιτισμού
Από πρόσφατη κινητοποίηση των καλλιτεχνών στο υπουργείο Πολιτισμού
Την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο εκφράζει η Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδος, πυκνώνοντας το μέτωπο των δημιουργικών δυνάμεων του κινηματογράφου που αντιτίθεται στο αντιδραστικό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση, στη βάση του στρατηγικού στόχου της ΕΕ για πλήρη εμπορευματοποίηση του κινηματογράφου.

Οι σεναριογράφοι εκτιμούν, μεταξύ άλλων, ότι με το σ.ν., «ο ρόλος του σεναριογράφου ως συνδημιουργού στο κινηματογραφικό έργο, αντί να εξασφαλίζεται και ενισχύεται, υποβαθμίζεται». «Καμία ιδιαίτερη φροντίδα δεν παρέχεται για τη σεναριακή ανάπτυξη και κατάρτιση, καμία μέριμνα για το "χρόνιο ασθενή" της ελληνικής παραγωγής, το σενάριο και τη μυθοπλασία». Προσθέτουν ότι το νομοσχέδιο «διάκειται εχθρικά στο ρόλο των σωματείων, τα απαξιώνει και λίγο- πολύ τα θεωρεί υπεύθυνα για τα όποια δεινά της εθνικής παραγωγής. Συνέπεια αυτής της στάσης, μάλιστα, είναι και η πλήρης εξαίρεσή τους από κάθε δημόσιο φορέα της κινηματογραφίας μας!».

Η ΕΣΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην «"εύκολη λύση" της κατάργησης του θεσμού των κρατικών βραβείων ποιότητας (θεσμού που πρόσφερε πολλαπλά στην ενίσχυση παραγωγών και συντελεστών, στην προβολή των ελληνικών ταινιών και την έμμεση ενίσχυση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του ελληνικού τμήματός του) αντί στη προσπάθεια βελτίωσης και ανοίγματός του σε ολόκληρο τον επαγγελματικό χώρο του οπικοακουστικού».

«Βαθιά απογοήτευση» εκφράζει για την απουσία «κάθε πρόβλεψης για το συσχετισμό του (σ.σ. του κινηματογράφου) με τα Νέα Μέσα και τις ψηφιακές τεχνολογίες, η απουσία ειδικής πρόνοιας για τη μικρού μήκους ταινία, η παντελής έλλειψη πρότασης για την κινηματογραφική παιδεία (...), τις κινηματογραφικές λέσχες και την περιφερειακή κινηματογραφική ανάπτυξη» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ