Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Νέα αντικομμουνιστική εκστρατεία

ΠΡΑΓΑ._

Μια νέα αντικομμουνιστική ενέργεια βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τσεχία καθώς η κυβέρνηση της χώρας του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας ομόφωνα συμφώνησε χτες στην αναγνώριση του λεγόμενου «αντικομμουνιστικού αντιστασιακού κινήματος». Με βάση αυτό, οι υποτιθέμενοι «αγωνιστές» που δρούσαν κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας ακόμα και με εγκληματικές πράξεις και δολιοφθορές την περίοδο 1948 - 1989, θα λάβουν το καθεστώς του «βετεράνου του πολέμου»...

Οπως δημοσίευσε η «Prague Daily Monitor», «όσοι ενεργά συμμετείχαν στην αντικομμουνιστική αντίσταση θα λάβουν πιστοποιητικό του αντιστασιακού αντικομμουνιστή μαχητή από το Τσεχικό Ιδρυμα για την Μελέτη των Απολυταρχικών Καθεστώτων». Το συγκεκριμένο «ινστιτούτο» αποτελεί ένα από τα πολλά ινστιτούτα, μουσεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες που «ερευνούν τα εγκλήματα του κομμουνισμού» με στόχο την προώθηση πιο έντονα του κομμουνισμού ως επίσημη πολιτική, όχι μόνο στην Τσεχία. Εξάλλου, είναι γνωστή η αντικομμουνιστική εκστρατεία στη συγκεκριμένη χώρα, όπου εκτός από τις προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας, της εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό, επιχειρείται και η απαγόρευση της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού - του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών (ODS), του νεοφιλελεύθερου «TOP 09» και του Κόμματος Δημόσιες Υποθέσεις (VV) - θα τεθεί προς συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας ως νομοσχέδιο, όπου και τα τρία κόμματα κατέχουν την πλειοψηφία. Παρόμοιο νομοσχέδιο είχε κατατεθεί και το 2009 ωστόσο δεν εγκρίθηκε εξαιτίας των ψήφων των βουλευτών του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας και των Σοσιαλδημοκρατών (CDDS).

Το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας κατήγγειλε την νέα αυτή αντικομμουνιστική εκστρατεία σημειώνοντας ότι εγκληματικά στοιχεία που διέπραξαν αποδεδειγμένα δολοφονίες, σαμποτάζ, επιχειρείται να ανακηρυχτούν σε ήρωες, και διερωτήθηκε «μήπως δούμε να αναγνωρίζονται και οι Γκεσταπίτες, που κυνήγαγαν τους Τσεχοσλοβάκους κομμουνιστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ