Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Αποφεύχθηκε αεροπορική τραγωδία...

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Καθηλώθηκαν χτες όλα τα αεροσκάφη τύπου «Αιρμπάς Α380» της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας «Κουάντας» έπειτα από τη χτεσινή έκρηξη σε έναν από τους κινητήρες αεροσκάφους του ίδιου τύπου, ενώ πετούσε πάνω από το νησάκι Μπατάμ της Ινδονησίας με 433 επιβάτες και 26μελές πλήρωμα. Από την έκρηξη αποκολλήθηκαν μεγάλα κομμάτια ατσαλιού και αλουμινίου που κατέπεσαν χιλιάδες μέτρα πιο κάτω σε κατοικημένες περιοχές του νησιού Μπατάμ, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα, αλλά ευτυχώς όχι θύματα.

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, που εκτελούσε την πτήση Σίδνεϊ - Σιγκαπούρη, αναγκάστηκε να κάνει κύκλους στον αέρα για πάνω από 1,5 ώρα προκειμένου να εξαντληθούν τα περισσότερα καύσιμα και να προσγειωθεί (όπως και προσγειώθηκε) με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης.

Αν και το τελευταίο δυστύχημα στην ιστορία της «Κουάντας» έγινε το 1951 και η εταιρεία θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες στον κόσμο, εντούτοις τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια εμφανίζονται διάφορα προβλήματα έπειτα από σειρά μέτρων ποικίλων περικοπών, φυσικά για να μειωθεί το κόστος.

Επιπροσθέτως, η «Κουάντας» βρίσκεται στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας τις αγωγές δεκάδων επιβατών και πληρώματος για αποζημιώσεις εκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας μιας εφιαλτικής βουτιάς ενός «Αιρμπάς Α330-300» σε κενό αέρος, με συνέπεια τον τραυματισμό δεκάδων ατόμων.

Πάντως, μετά το χτεσινό συμβάν στον κινητήρα του «Αιρμπάς 380» της «Κουάντας», οι αεροπορικές εταιρείες «Λουφτχάνσα» και «Σίγκαπουρ Αιρλάινς» «καθήλωσαν» τα συγκεκριμένα αεροσκάφη προκειμένου να διενεργηθούν προληπτικά δοκιμές στους κινητήρες τους μετά από αίτημα του κατασκευαστή τους, της «Rolls-Royce». Η εταιρεία πάντως δήλωσε ότι η βλάβη προβλεπόταν από τις διαδικασίες πιστοποίησης των αεροσκαφών και πρόσθεσε ότι «δεν υποβαθμίζουμε το πρόβλημα, αλλά από τη διαδικασία πιστοποίησης έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Αν υπάρχουν τέσσερις κινητήρες είναι για να αντιμετωπίζεται μια τέτοια δύσκολη κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ