Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ-ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Νέος γύρος διπλωματικής έντασης

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Νέα τροπή στη διπλωματική ένταση που σοβεί εδώ και δύο βδομάδες μεταξύ της Νικαράγουας και της Κόστα Ρίκα, με αφορμή τις εργασίες καθαρισμού του ποταμού Σαν Χουάν, που αποτελεί σύνορο των δύο χωρών κοντά στην Καραϊβική.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας, επανειλημμένως έχει ανακοινώσει ότι έχει κάθε δικαίωμα να προχωρεί σε ενέργειες καθαρισμού του ποταμού ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα που απέστειλε πριν δύο βδομάδες ειδική ομάδα πάνοπλων μελών του στρατού για διαφύλαξη της περιοχής. Από την πλευρά της η Κόστα Ρίκα, δήλωσε ότι η Νικαράγουα πέταξε τα απόβλητα από τον καθαρισμό στη δική της πλευρά του ποταμού ενώ προχθές ανακοίνωσε ότι περίπου 50 στρατιώτες του στρατού της Νικαράγουας εισήλθαν παρανόμως στο έδαφός της και μάλιστα ανήρτησαν τη σημαία της Νικαράγουας σε εδάφη της. Για το λόγο αυτό προσφεύγει όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών-(ΟAS) και ζήτησε σύνοδο του μόνιμου συμβουλίου για την καταδίκη των ενεργειών της Νικαράγουας.

Ως ανταπάντηση η κυβέρνηση της Νικαράγουας δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις εδαφικές και συνοριακές διαφορές ενόσω όπως δήλωσε ο Ντένις Μονκάδα, πρέσβης της Νικαράγουας στον OAS αναμένει από το ΓΓ Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, ο οποίος θα επισκεφτεί άμεσα την Κόστα Ρίκα και τη Νικαράγουα, «να προωθήσει και να διευκολύνει» το διάλογο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ