Τρίτη 9 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ισχυρές πιέσεις και μυστικές συνομιλίες

ΕΕ - Τουρκία συνδιαλέγονται στο παρασκήνιο, ενώ ακούγονται φωνές για διχοτόμηση του νησιού

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μυστικές συνομιλίες ΕΕ - Τουρκίας, με πρωταγωνιστή τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, προκειμένου να προωθηθεί η ενταξιακή πορεία της δεύτερης στην Ευρωένωση, εξελίσσονται εδώ και δύο βδομάδες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ». Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι η ΕΕ προτείνει «αμοιβαίες υποχωρήσεις», από την Αγκυρα και την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» τα οκτώ κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας.

Στόχος των συνομιλιών - σύμφωνα με την εφημερίδα - είναι να εφαρμοστεί «ντε φάκτο» το πρόσθετο πρωτόκολλο ΕΕ - Τουρκίας, με άνοιγμα ορισμένων τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, παράλληλα με το απευθείας εμπόριο ΕΕ - κατεχομένων, που επί της ουσίας, ανοίγει το δρόμο για αναγνώριση του ψευδοκράτους και άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα.

Η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου, Ατζελα Φιλότε, δε διέψευσε το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι αν «υπάρξει συμφωνία θα είναι για το καλό της Κύπρου, της ΕΕ, αλλά και της Τουρκίας, διότι θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Την ίδια ώρα, ο πρώην Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, με άρθρο του στην εφημερίδα «Times», καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να μελετήσει κατά επίσημο τρόπο τη διχοτόμηση της Κύπρου, αν οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης αποτύχουν και τη διεθνή κοινότητα να ασχοληθεί δημόσια με τη λύση των δυο κρατών.

Στην προπαγάνδα του υπέρ της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Τζ. Στρο ισχυρίζεται ότι «οι δυνατότητες μιας διευθέτησης θα ενισχύοντο σε μεγάλο βαθμό αν η διεθνής κοινότητα διέλυε ένα ταμπού και άρχιζε δημόσια να αναγνωρίζει ότι αν η πολιτική ισότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια ενός κράτους θα μπορούσε με δυο κράτη - βόρειο και νότιο».

Εν τω μεταξύ, νέα συνάντηση είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, στην οποία συνεχίστηκε η συζήτηση για την προετοιμασία της συνάντησης που θα έχουν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ