Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
«Ολα εντάξει» για το ΕΥΡΩ

«Ολα εντάξει», δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου, για την ομαλή μετάβαση της χώρας σε καθεστώς ευρώ, συνοψίζοντας τα «συμπεράσματα» της χτεσινής συνάθροισης κυβερνητικών παραγόντων, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου και στελεχών της επιτροπής για το ευρώ, που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ολα εντάξει, επανέλαβε μονότονα και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας. Αλλωστε, κάτι νεότερο δε θα μπορούσε να υπάρξει. Το λόγο έχουν πια τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών, που θα φέρουν σε πέρας την τελική φάση της λεγόμενης μετάπτωσης της χώρας σε καθεστώς ευρώ. Από τις επόμενες μέρες, αρχίζει η διανομή ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου για το ευρώ, που έχει τυπωθεί σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα και θα διατίθεται από τις τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Το φυλλάδιο, εκτός από τις γενικές οδηγίες και το χρονοδιάγραμμα, περιέχει και παραδείγματα στρογγυλοποίησης από δραχμές σε ευρώ.

Από την Πρωτοχρονιά, το ΕΥΡΩ θα αποτελεί το «εθνικό» νόμισμα της Ελλάδας και η δραχμή «μεταπίπτει» σε απλή υποδιαίρεσή του με αναλογία 1 ευρώ=340,750 δρχ., αλλά για ολόκληρο το 2001 η ισοτιμία αυτή θα παραμείνει μια λογιστική αναγραφή. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες της ΟΝΕ, τα κέρματα και χαρτονομίσματα ευρώ θα κυκλοφορήσουν το Γενάρη του 2002, ενώ η δραχμή θα σταματήσει να αποτελεί μέσο ανταλλαγής από το τέλος Φλεβάρη του 2002. Ο Παπαντωνίου είπε χτες ότι οι δραχμές που θα «ξεχαστούν» θα μπορούν να ανταλλαγούν για πολύ μεγάλο διάστημα για ακόμη δέκα χρόνια. Εννοείται ότι οι διάφοροι λογαριασμοί σε τράπεζες θα μετατραπούν κατευθείαν από τις ίδιες τις τράπεζες με τη συγκεκριμένη ισοτιμία.

Λες και ήταν από άλλο πλανήτη ο υπουργός, έκανε λόγο για την πιθανότητα κρουσμάτων κερδοσκοπίας με την εισαγωγή του ευρώ, λόγω μη καλής ενημέρωσης των πολιτών. Αυτά και ούτε λέξη για την κερδοσκοπία του τραπεζικού κεφαλαίου, για τη ληστρική μεταφορά δημόσιου και κοινωνικού πλούτου σε όφελος της πλουτοκρατίας, που η διαδικασία της νομισματικής σύγκλισης τροφοδότησε.

Από την 1η Γενάρη του 2001, η Τράπεζα της Ελλάδας δε θα έχει καμία δουλιά με τη νομισματική πολιτική, η οποία θα περάσει στην απόλυτη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα όλες οι συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών θα αποτιμώνται σε ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ