Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ
Από την απολογία στην ... υποτέλεια

Η ελληνική κυβέρνηση απαντά τώρα με υποτέλεια στην προκλητική ενέργεια των ΗΠΑ 

Αλλο ένα δείγμα υποτέλειας στους Αμερικάνους έδωσε χτες η κυβέρνηση, με αφορμή τον υποβιβασμό του ελληνικού συστήματος ασφάλειας πτήσεων στη δεύτερη κατηγορία, από τους ειδικούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).

Αρχικά η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημ. Ρέππα, απάντησε με απολογητικό ύφος στην προκλητική ενέργεια των ΗΠΑ, τη χαρακτήρισε ως «αδικαιολόγητη» και ως «τυπική απόφαση» και την απέδωσε στην ...αλλαγή ηγεσίας στη χώρα αυτή. Οι Αμερικανοί, ωστόσο, δεν αρκέστηκαν στην απολογητική στάση της κυβέρνησης και με προκλητική ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα εγκαλούν την κυβέρνηση που ...τόλμησε να συνδέσει την απόφαση της FAA με τη μεταβατική πολιτική περίοδο στις ΗΠΑ. Επίσης, οι Αμερικανοί επιτίθενται και κατά του συνόλου του ελληνικού Τύπου και όσων εκτιμούν ότι πίσω από την υπόθεση αυτή «κρύβονται άλλες σκοπιμότητες» (ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων, προμήθεια στρατιωτικού υλικού ευρωπαϊκής προέλευσης και όχι αμερικανικής, συμφωνία «ανοιχτών ουρανών» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ κλπ.).

Ο Δημ. Ρέππας κλήθηκε χτες από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει την προκλητική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, αλλά το μόνο που είχε να πει ήταν ότι «θα αναλάβουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση και να επανέλθουμε σε μια ομαλή συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της χώρας μας και των αντίστοιχων των ΗΠΑ». Ο Δημ. Ρέππας, χτες, δεν έκανε «γαργάρα» μόνο την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, αλλά και τις δικές του προχτεσινές δηλώσεις περί «αδικαιολόγητης» και «τυπικής απόφασης» των Αμερικανών. Χτες, είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί «πως πολύ σύντομα θα επανέλθουμε σε μια τέτοια κατάσταση, η οποία δε θα δικαιολογεί οποιαδήποτε κριτική»!

Για το ίδιο θέμα, ρωτήθηκε χτες από τους δημοσιογράφους και ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, ο οποίος έκανε λόγο για «ατυχή συγχρονισμό», αναφέροντας ότι «τη μέρα που εμείς καταθέσαμε αυτό το οποίο εζητείτο να κάνουμε (σ.σ.: νομοσχέδιο για την ασφάλεια πτήσεων), την ίδια μέρα έκαναν τους ελέγχους τους οι ειδικοί της FAA στην Ελλάδα». Κατά τον υπουργό, η αμερικανική απόφαση θα ανακληθεί στους επόμενους τρεις μήνες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ από τις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπεριέλαβε την απόφαση της FAA στη σχετική «προξενική ενημέρωση». Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να καλυφθούν τα «κενά» που διαπίστωσαν οι Αμερικανοί στο ελληνικό σύστημα ασφάλειας πτήσεων, οι ελληνικές αεροπορικές εταιρίες που εκτελούν πτήσεις προς ΗΠΑ θα βρίσκονται υπό αυξημένη παρακολούθηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ