Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Δωρεάν» στρατιωτική βοήθεια στο Λίβανο

Σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε στις 16 Νοέμβρη ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σααντ Χαρίρι, από τη Μόσχα, η Ρωσία συμφώνησε να προμηθεύσει δωρεάν στο Λίβανο 6 ελικόπτερα, 31 τανκ, εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα και σφαίρες για το πυροβολικό και τα πιο ελαφρά πυροβόλα όπλα.

Κατά τη γνώμη του Ισραηλινού πολιτικού αναλυτή Ζέγιεφ Χάνιν, οι προμήθειες όπλων της Ρωσίας στο Λίβανο μπορεί να είναι μια απάντηση στην ανανέωση της συμφωνίας για την προμήθεια ισραηλινών τανκ «Μερκάβα-4» στη Γεωργία. «Η Μόσχα έδωσε στο Ισραήλ να καταλάβει πως εάν συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα τη Γεωργία, η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ανάλογα βήματα, όχι λιγότερο επικίνδυνα για την ασφάλεια του Ισραήλ, όπως η παράδοση όπλων στη Χεζμπολάχ».

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, η απόφαση αυτή της Μόσχας σχετίζεται με τις αποφάσεις του Κογκρέσου των ΗΠΑ που την περασμένη βδομάδα ανανέωσε τη μηνιαία στρατιωτική «βοήθεια» ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Λίβανο, ύστερα από ένα εξάμηνο παύσης της. Η κυβέρνηση Ομπάμα διαβεβαίωσε πως τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση της ασφάλειας του Λιβάνου και των ΗΠΑ, και δεν θα τα σφετεριστεί η Χεζμπολάχ. Με την απόφασή της η Ρωσία βιάστηκε να δείξει πως και αυτή «ενδιαφέρεται» για τις εξελίξεις στο Λίβανο και γενικότερα στη Μέση Ανατολή.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ