Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Με προειδοποιήσεις και απειλές επιχείρησε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Αμάντο, να θέσει το δίλημμα «ή κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού που θα αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση ή εγκατάλειψη του ευρώ». Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο έντυπο «Expresso» ο Αμάντο υποστήριξε πως η αντιπολίτευση και η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση μιας «ακραίας κατάστασης».

Στις αρχές Νοέμβρη το πορτογαλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2011, με τον οποίο η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες, και με πρόσχημα τη μείωση του ελλείμματος από το 9,3% το 2009 στο 4,6% το 2011, ανάμεσα στα άλλα προβλέπει αύξηση των φόρων κατά 20%, αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23%, μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 3,5 έως 10% κ.ά.

Επειδή το κυβερνών κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία ήρθε σε συμφωνία με το λεγόμενο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για να περάσει το οικονομικό πακέτο. Οι Σοσιαλδημοκράτες απείχαν από την ψηφοφορία και έτσι εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους των 97 βουλευτών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα καταψήφισε τα μέτρα και κάλεσε το λαό να αντισταθεί οργανώνοντας την πάλη του. Στις 24 του Νοέμβρη ήδη πραγματοποιείται γενική απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ