Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Μυστικές υπηρεσίες πίσω από το Stuxnet;

TEXEΡΑΝΗ.--

«Αέρα» κυβερνοπολέμου από μυστικές υπηρεσίες δίνει στον εντοπισμό του ηλεκτρονικού «σκουληκιού» Stuxnet στους υπολογιστές των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, η πιο πρόσφατη έκθεση ειδικών στις νέες τεχνολογίες της εταιρείας Symantec. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το Stuxnet ήταν κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ανιχνεύει δύο συγκεκριμένες εντολές των διαχειριστών των εγκαταστάσεων προς ελεγκτές λειτουργίας των συσκευών φυγοκέντρισης που κατασκευάζονται από τη Siemens, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μη διατήρηση σταθερής ταχύτητας κατά τη διαδικασία της φυγοκέντρισης. Αυτό αυτόματα εμποδίζει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλό ποσοστό.

Το Stuxnet εντοπίστηκε από Ιρανούς επιστήμονες τον περασμένο Ιούληιο, αλλά πιθανότατα, εκτιμάται ότι είχε εγκατασταθεί στα ιρανικά συστήματα από τις αρχές του 2009. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι δε μεταδίδεται διά μέσου διαδικτύου, αλλά μόνο μέσα από δισκέτες ή εργαλεία μεταφοράς δεδομένων και ότι επηρεάζει μόνο συστήματα της Siemens, τα οποία, προφανώς όποιοι το κατασκεύασαν, γνώριζαν ότι χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οπως αναφέρει το Wired που φιλοξενεί την έκθεση της Symantec, με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις μόνο μια κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο εγχείρημα υπονοώντας τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ.

Καταγγελίες

Εξι περιστατικά παραβίασης του ιρανικού εναέριου χώρου κατήγγειλαν, χτες, οι ιρανικές αρχές χωρίς να διευκρινίσουν αν επρόκειτο για μαχητικά αεροσκάφη ή μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά, ούτε όμως και τις εθνικότητές τους. Οι καταγγελίες συνέπεσαν με την έναρξη τριήμερων γυμνασίων αεράμυνας στο Ιράν αλλά και με την άφιξη στο Παρίσι, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο, ενός πρώην πιλότου της ιρανικής αεροπορίας, ο οποίος εντάχθηκε στη λεγόμενη «μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ