Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την υιοθέτηση ενός νέου φορολογικού συστήματος υπέρ του κεφαλαίου με νέες φοροαπαλλαγές, υποτίθεται για την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προανήγγειλε σαφώς ο Γάλλος Πρόεδρος. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξής του σε τρία τηλεοπτικά δίκτυα, ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε ότι «θα πρέπει η Γαλλία να μη χάνει ευκαιρίες λόγω του φορολογικού της συστήματος».

Εσπευσε, πάντως, να συμπληρώσει, προφανώς προσπαθώντας να κρατήσει χαμηλά τους τόνους της νέας επικείμενης αντιπαράθεσης με τους εργαζομένους, ότι στη «μεταρρύθμιση» αυτή δε συμπεριλαμβάνεται η αύξηση της φορολογίας για τους πολίτες, με εξαίρεση, ίσως, την επανεξέταση της φορολογίας για τη φορολογία ακινήτων. Τα κυβερνητικά σχέδια αναμένονται εντός της άνοιξης.

Κατά τα άλλα, ο Σαρκοζί επανήλθε στο προσφιλές θέμα της μετανάστευσης, τονίζοντας ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να γίνει ο τόπος όπου θα καταφτάνει όλη η δυστυχία του κόσμου» και υπεραμύνθηκε της πολιτικής που έχει ακολουθηθεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των διώξεων κατά των Ρομά. Επίσης, υπερασπίστηκε και τη συνταξιοδοτική «μεταρρύθμιση», επαναλαμβάνοντας τα γνωστά περί «αναγκαιότητας» κλπ. Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει το ενδεχόμενο συνέχισης των σχετικών κινητοποιήσεων, έστω και από ορισμένες μόνο συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Ενας στους πέντε Γάλλους ενηλίκους, δηλαδή 22%, έζησε «καταστάσεις φτώχειας» τουλάχιστον για ένα χρόνο, μεταξύ 2004-2007. Το ινστιτούτο «Insee», που πραγματοποίησε την έρευνα, ορίζει ως «κατάσταση φτώχειας» εκείνη κατά την οποία παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις ακόμη και αδυναμία αποπληρωμής τραπεζικών υποχρεώσεων, πληρωμής λογαριασμών, μείωσης των αγορών τροφίμων, μείωση των υπηρεσιών εκπαίδευσης και πολιτισμού που καταναλώνονται, καθώς και το να μην πηγαίνει κανείς διακοπές. Στην ίδια έρευνα σημειώνεται, επίσης, ότι μόνο το 4% των ερωτηθέντων δεν κατάφεραν μέσα στην τετραετία να εξέλθουν από την κατάσταση αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ