Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δεκάδες εκατομμύρια με τον εφιάλτη της πείνας και της ανασφάλειας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ανεργοι, φτωχοί, πεινασμένοι, άστεγοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη... Τα κύρια συστατικά του εφιάλτη που ζουν τα λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ.

Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί η πείνα καθώς περίπου το 15% ή 17,4 εκατομμύρια οικογένειες ή περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν πρόβλημα έλλειψης φαγητού κάποια στιγμή μέσα στο 2009, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από το ένα τρίτο των νοικοκυριών, που σημαίνει τουλάχιστον ένα εκατομμύρια παιδιά, αντιμετώπισαν την έλλειψη φαγητού σε καθημερινή βάση. Κατά τις αμερικανικές αρχές, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1990 όταν άρχισαν για πρώτη φορά να συλλέγουν στοιχεία. Οι κατηγορίες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο: Μονογονεϊκές οικογένειες, ανύπαντρες μητέρες, ισπανόφωνοι και Αφροαμερικανοί.

Τα στοιχεία αυτά φέρνουν στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της Εθνικής Ενωσης για τον Πληθωρισμό (ΝΙΑ) για μία επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, συνοδευόμενη από μία πιθανή «κοινωνική κατάρρευση» μέσα στο 2011, ως αποτέλεσμα της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) με τη διοχέτευση στην οικονομία των ΗΠΑ 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων. Κατά τη ΝΙΑ, η χώρα πρέπει να προετοιμάζεται για υπερπληθωρισμό που θα επηρεάσει όλους τους τομείς της οικονομίας και ειδικά την αγοραστική ικανότητα των Αμερικανών πολιτών. Οι τιμές των σιτηρών και άλλων πρώτων διατροφικών υλών ήδη έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλες αυξήσεις στα διατροφικά προϊόντα, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Μέχρι στιγμής, το 2010, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στις ΗΠΑ έχουν κυριολεκτικά εκτοξευτεί σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν»: Το σιτάρι κατά 84%, το καλαμπόκι κατά 63%, η ζάχαρη κατά 55% και η σόγια μέχρι 24%. Αν οι χονδρικές τιμές είναι εκτός ελέγχου, οι τιμές των διατροφικών ειδών θα φτάσουν σε αστρονομικά ύψη μέσα στην επόμενη δεκαετία όπως προβλέπει η ΝΙΑ και δίνει ενδεικτικές τιμές: ένα καρβέλι ψωμί (680 γραμμαρίων) μπορεί να φτάσει και τα 23 δολάρια, ένα πακέτο κρυσταλλική ζάχαρη τα 62 δολάρια, ένας χυμός πορτοκαλιού (2 λίτρων) τα 4,71 δολάρια.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον το ένα τρίτο των πολιτών των ΗΠΑ δηλώνουν ότι δε διαθέτουν ιατρική ασφάλιση ή δεν εκτελούν τη συνταγή του γιατρού εξαιτίας του υψηλού κόστους των φαρμάκων, σύμφωνα με μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο «Commonwealth Fund» με έδρα τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, οι Αμερικανοί μπορεί μεν να πληρώνουν πολύ περισσότερα για την κατά κεφαλήν ιατρική περίθαλψη, είναι λιγότερο ευχαριστημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες και λιγότερο υγιείς συγκριτικά με πολίτες των 11 πλούσιων χωρών - Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Βρετανία και ΗΠΑ - στις οποίες διενεργήθηκε η έρευνα. Σχεδόν το 60% των Αμερικανών κάτω των 65 ετών διαθέτουν ασφάλεια υγείας μέσω του εργοδότη τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 157 εκατομμύρια ενήλικες και περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 65 ετών έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του εθνικού προγράμματος «Medicare» για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ωστόσο, το σύστημα υγείας αφήνει χωρίς ιατρική ασφάλιση 47 εκατομμύρια ανθρώπους και την περασμένη βδομάδα τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Ελεγχο των Ασθενειών και την Πρόληψη προχώρησαν στην εκτίμηση ότι 59 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν είχαν καθόλου ασφάλιση για τουλάχιστον κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στο 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ